Vilka är riskerna med en blockerad artär?

Artärer är en typ av blodkärl. De bär syresatt blod till olika organ i kroppen. Om kolesterol bygger upp i blodet, kan det fästa till väggarna i artärerna. Artärerna kan bli helt eller delvis blockerad. Detta tillstånd kallas ibland för åderförkalkning och kan orsaka en rad allvarliga hälsoproblem.

Eftersom artärerna finns i hela kroppen, symtom och eventuella faror beror på vad pulsådern är blockerad. Till exempel är en av de vanligaste områdena en blockerad artär uppstår i koronar. Om kranskärl är blockerat och blodflödet begränsas till delar av hjärtat, kan olika symtom, bland annat bröstsmärtor, ökad hjärtfrekvens och andfåddhet.

Om stoppet blir allvarliga nog, kan blodflödet till en del av hjärtat skäras av helt och skador på hjärtmuskeln inträffar. Detta kallas ofta en hjärtattack. Mängden skador på hjärtmuskeln kommer att variera beroende på omfattningen av blockaden.

En diagnos kan göras genom att genomgå en hjärtkateterisering. Detta förfarande möjliggör en läkare för att visa artärer och kontrollera blockeringar. Behandlingen kan omfatta ett förfarande för att öppna förträngda pulsådern, som kallas ballongvidgning eller hjärt-bypass-operation.

Artärer i andra delar av kroppen, såsom halspulsådern i halsen, kan också bli blockerat. När halspulsådern blir blockerad, blodflöde till hjärnan kan avbrytas. Detta kan orsaka en stroke, vilket kan resultera i tillfällig eller permanent skada på hjärnan. Även om den typ av skada beror på vilken del av hjärnan påverkas, vanliga symtom på en stroke inkluderar svaghet, problem med att tala, huvudvärk och förvirring.

Blockeringar kan även förekomma i renala artärer, som levererar blod till njurarna. Detta kan orsaka symtom såsom högt blodtryck och eventuellt njursvikt. Om femoralisartären, som levererar blod till benet, blir blockerade det kan leda till smärta och svaghet i benet. Ytterligare symtom kan omfatta domningar och sår kan utvecklas på foten.

Sedan en blockerad artär kan vara så farligt, är förebyggande viktigt. Riskfaktorerna för att utveckla en blockerad artär omfattar, med höga LDL-kolesterolnivåer och låga nivåer av HDL-kolesterol. Ytterligare risker inkluderar övervikt och rökning. För att minska risken för en blockerad artär, äta mat med låg halt av mättat fett, motionerar regelbundet, sluta röka, hålla en hälsosam vikt och har ditt kolesterol kontrolleras minst en gång om året.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.