Vilka är riskerna med att Ptomaine förgiftning?

Ptomaine förgiftning är en föråldrad term för matförgiftning. Det beror på konceptet att ptomaines, var små uppdelade proteiner i maten, de skyldiga bakom att människor blir sjuka av mat. Vi vet nu att ptomaine förgiftning faktiskt förgiftning av livsmedel som har blivit infekterade med flera typer av bakterier. Mat utelämnas, till exempel kyckling sallad, kan lätt utvecklas bakterier.

Det finns flera bakterier som anges i ptomaine förgiftning, när termen används omväxlande med matförgiftning. Exempel på bakterier och bakterier som ansvarar för matförgiftning är E. coli, salmonella och listeria. Symptom, behandling och risk beror på ptomaine förgiftning agenten förtäring.

E. Coli är förmodligen den mest farliga bakterien, vanligen orsakade av att äta felaktigt tillagad köttfärs. Även lite rosa i en hamburgare kan betyda möjliga exponering för E. coli. E. Coli tenderar att leda till vattnig diarré utan feber. I omkring fem procent av fallen, betydande njursvikt kan utvecklas. Risken är högre hos barn under fem års ålder. När detta njursvikt utvecklas, kan det leda till döden. De som återhämta kan kräva njurtransplantation eller regelbunden dialys i väntan på en transplantation. Detta mycket allvarlig komplikation, men sällsynt, är anledning nog att vara försiktig vid matlagning, bereder eller serverar hackat oxkött.

Ptomaine förgiftning som orsakas av salmonellabakterier kan göra en mycket sjuk. Vanligtvis utvecklar det en dag till tre dagar efter att konsumera produkter som är dåligt kokta ägg, råa ägg, eller felaktigt kokt kyckling. Att äta kokta fjäderfä som inte är ordentligt kyld kan också leda till intag av salmonella. Vanligtvis känns salmonella som en mycket dålig maginfluensa med diarré och /eller kräkningar, feber och frossa. Villkoret försvinner ofta i tre till fem dagar. Komplikationer som uppstår kan vara dehydrering eller hög feber, i synnerhet i mycket unga eller äldre patienter. En del barn och äldre vuxna kan kräva sjukhusvistelse och intravenös vätsketillförsel för att återställa hälsan.

Ptomaine förgiftning kan också orsakas av bakterien, listeria, vilket resulterar i symptom som liknar dem som smittats med salmonella. Men komplikationer för gravida kvinnor med listeria inkluderar spontana aborter av ofödda barn. Små barn kan också vara mycket känsliga för att utveckla antingen hjärnan infektioner eller hjärnhinneinflammation. Listeria kan existera på kött som köps från en deli, som salami eller kalkon. Det är också ibland hittas på frukt och grönsaker. Slutligen kan mjuka ostar hamn listeria och bör undvikas av barn och gravida kvinnor.

Ptomaine förgiftning, som en term, inte itu med de komplikationer av olika sjukdomar minskade från mat. Vissa infektioner kan vilja salmonella orsaka svår sjukdom men sällan orsaka komplikationer. Andra smittämnen kallade en gång ptomaine förgiftning kan vara betydligt sämre och livshotande. Den medicinska samfundet tycks vilja säga ptomaine förgiftning och ersätta den med etiketter av olika smittämnen, som sedan kommer att hjälpa läkarna att ta itu med särskilda problem i samband med den typ av bakterier som anges i matförgiftning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.