Vilka är de tio vanligaste cancerformerna?

Den vanligaste typen av cancer kvinnor och män både kan ha är ett basalt eller skivepitelcancer hudcancer. Vanligaste cancerformen förekommer på huden tenderar att inte vara dödligt, även om vissa andelen människor som har en basal eller skivepitelcancer kommer i ett senare skede utveckla melanom. Vid bedömning av hur vanligt en cancer, lämnar Centers for Disease Control (CDC) av ovanstående två cancersjukdomar.

CDC adresser vanligaste cancerformen genom att titta på incidens. Det finns separata listor för män och kvinnor, eftersom kvinnor och män har olika kroppsdelar. Till exempel har en kvinna inte en prostata och en man inte har en livmoder eller livmoderhalsen. Övrig statistik för att fastställa gemensamma cancer inkluderar ras och ålder samt region. Dessa faktorer är av värde vid bedömning av risk för cancer. Beteende måste också beaktas, eftersom vissa hög risk beteenden som alkoholism och rökning ökar en risk för vissa former av gemensamma cancer, framför allt cancer i lungor och lever.

Statistiken som anges här är den totala statistiken för vanligaste cancerformen. Detta innebär att ras, beteende och plats inte beaktas. Kön är beaktas av ovan nämnda skäl. Statistiken över vanligaste cancerformen omfattar inte basal eller skivepitelcancer.

För män den vanligaste cancerformen är prostatacancer, med en incidens på 0,16%. Andra i raden, och faktiskt mest dödliga är lungcancer, som förekommer i 0,088% av varje grupp av 100. 000 män. Cancer i tjock-och ändtarm följer med en incidens på 0,0627%. Cancer i urinblåsan drabbar. 0. 369% av den allmänna manliga befolkningen. Non-Hodgkins lymfom drabbar 0,0217%.

Den sjätte vanligaste cancerformen för män är melanom förekommer hos ca 0,0198% av den manliga vuxna befolkningen. Njurcancer förekommer hos ca 0,0173% av befolkningen. Svalg och hals cancer drabbar ca 0,0173% av alla män. Leukemi utvecklas 0,0148% av männen. Den tionde vanligaste cancerformen är cancer i bukspottkörteln med en 0,0123% av antalet händelser.

Hos kvinnor den vanligaste cancerformen är bröstcancer, med en 0,1272% av förekomst hos kvinnor i alla ålder och ras grupper. Andra är cancer i lungorna påverkar 0,0532% av kvinnorna. Tjock-och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen, som inträffar hos ca 0,0458% av den kvinnliga befolkningen. Livmodercancer drabbar 0,0229% av kvinnorna. Non-Hodgkins lymfom är den femte vanligaste cancerformen med en incidens på 0,0154%.

Äggstockscancer beräknas påverka 0,0134% av kvinnor och melanom kommer att påverka med 0,013%. Cancer i sköldkörteln förekommer i 0,0117% av den kvinnliga befolkningen. Cancer av diverse orsak är den nionde vanligaste cancerformen med en. 01% förekomst takt. Leukemi är den tionde vanligaste cancerformen hos kvinnor, förekommer i cirka 0,025 för kvinnor.

För ytterligare uppgifter om vanligaste cancerformen som påverkar vissa befolkningsgrupper och etniska grupper, har CDC många andra statistik. Ingår i dessa är dödligheten hos vanliga cancerformer och vanligaste cancerformen statistik bland barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.