Vilka är de olika typerna av dysfoni?

dysfoni är ett tillstånd där stämbanden inte kan producera ljud ordentligt. Eftersom många faktorer kan leda till utveckling av denna oförmåga stämbanden ska fungera, har den moderna medicinen identifierat flera olika typer av detta tillstånd. Vissa former av detta villkor är kortfristiga till sin natur, medan andra kan kräva lite tid att rätta.

Det finns två allmänna kategorier eller typer av dysfoni. Den organiska typ omfattar situationer där det finns någon form av hinder för funktionen av stämbanden, såsom en infektion eller skada på ackord till följd av en olycka. Funktionell dysfoni innefattar situationer där det finns någon typ av psykogen komponent, eller kanske ett missbruk av stämbanden som leder till ett tillfälligt problem med rösten.

Till skillnad från Afoni, där personen är oförmögen att producera vokala ljud som lätt kan förstås, kan dysfoni lider fortfarande ofta kommunicera med andra, även om kommunikationen är ofta smärtsamma och ganska svåra att hantera. En av de vanligare formerna av detta villkor medföljer en vanlig förkylning. Tillsammans med ont i halsen, kan den enskilde uppleva heshet, vilket gör rösten raspiga och svåra att anpassa till en normal ton. Om infektionen förvärras, kan heshet ge vika för laryngit, vilket ytterligare försämrar förmågan att tala tydligt.

Tillsammans med förkylning och tillhörande hals infektioner, kan organiska dysfoni också ett resultat av ett fel i sköldkörteln. Både hypotyreos och hypertyreos kan negativt påverka funktionen av stämbanden, vilket ibland gör det mycket svårt att tala på en normal nivå. Att behandla den underliggande sköldkörtelfunktion kommer ofta att bidra till att återställa vokala funktion till normala nivåer.

Trauma till stämbandens noduli kan också leda till dysfoni. Detta kan omfatta ett slag direkt i halsen, eller penetration av ett främmande föremål som skadar stämbanden. I situationer av denna typ, kan operation krävas för att reparera skadan och tillåta en period av läkande äga rum. När den helande hållit på enskilda finna det lättare att producera begripligt tal med ökad klarhet och en minskning av smärta.

Utvecklingen av tumörer kan också leda till dysfoni. En elakartad svulst trycka mot stämbanden kan ge en raspiga röst eller leda till en hel del smärta när de enskilda försöken att tala. Ta bort tumören gör det möjligt för stämbanden att läka, gradvis återställa en normal röst och gör det möjligt för enskilda att tala utan att uppleva smärta.

Det finns andra orsaker som kan leda till olika former av dysfoni. Rökning kan ge en raspiga röst som är en mer eller mindre permanent tillstånd. Psykiska sjukdomar kan försämra förmågan att kontrollera funktionen hos stämbanden ordentligt. Inandning kortikosteroider också öka risken för någon typ av detta villkor att utvecklas.

Även om många former av dysfoni kan behandlas framgångsrikt och återställa normal sång funktion är det nödvändigt att söka vård tidigt för att undvika permanenta skador. En kvalificerad läkare kan bedöma patientens tillstånd, och administrera lämplig medicinering och strategier för att hantera situationen. Väntar tills tillståndet har gått betydligt framåt gör det mycket svårare att lösa problemet och kan leda till en permanent förlust av åtminstone några vokala funktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.