Vilka är de hälsosamma effekterna av choklad?

hälsofördelar av choklad bjudet ofta i nyheterna, vanligtvis med ett jaunty rubrik. Även om choklad verkligen innehåller vissa positiva föreningar, är det faktum att en mycket stor volym av hög kvalitet mörk choklad skulle behöva ätas till dessa förmåner ska börja gälla. Mer choklad i själva verket än de flesta människor skulle kunna äta utan allvarliga intestinal obehag. Några av dessa föreningar är unika för choklad, men andra kan vara mer från saker som färsk frukt såsom blåbär. Om det skulle hälsoeffekterna av choklad inte användas som en ursäkt för att hänge sig åt.

Innan kastar sig in i de positiva hälsoeffekterna av choklad, är det viktigt att klargöra att dessa förmåner endast gäller för ren mörk choklad. Mjölk choklad, desserter choklad och andra sötsaker choklad inte har samma förmåner, eftersom de andra ingredienserna tenderar att vara skadlig, och den verklige föreningar finns i spårmängder. Hög kvalitet mörk choklad, dock inte innehålla saker som skadliga fetter, och den har en koncentration av den bästa delen av kakao anläggningen. Eftersom hälsoeffekterna av choklad är faktiskt ganska minimal jämfört med andra livsmedel, bör konsumenterna inte dränka dem med skadliga fetter, mjölkprodukter, samt ett sortiment av annat används för att späda choklad.

omfattande analys av choklad har avslöjat en rad föreningar däribland teobromin, anandamid och flavonoler, tillsammans med de mer välkända koffein. Många av dessa ämnen har en positiv effekt på den mänskliga kroppen eller på kognition. Flavonoler, till exempel, är laddade med antioxidanter, som är nyttiga för hjärt-och kärlhälsa. Anandamid är en cannabinoid, och det kan ha psykoaktiva egenskaper, tillsammans med teobromin. Studier av mörk choklad har visat att det är verkligen inte skadligt, även om det kanske inte är så fördelaktigt som en stor sallad eller en bit färsk frukt.

psykoaktiva substanser i choklad kan leda till en känsla av allmän lycka och välbefinnande, som många tror är en av de viktigaste hälsofördelar med choklad. Även inandning choklad verkar framkalla en känsla av avslappning, men det kan också bero på sociala föreningar med choklad. Choklad verkar säkert att stimulera serotonin produktion, eftersom den innehåller tryptofan, och det kan minska känslighet för smärta.

flavonoler i choklad verkar ha tydligare hälsofördelar. Antioxidanter är bra för människors hälsa i ett antal olika sätt. Den flavonoler i choklad hjälper till att hålla artärerna från igensättning, främja hälsosamma blodtryck och minska risken för hjärtsjukdomar. Bör dock choklad fans vara medveten om att många andra livsmedel innehåller antioxidanter i mycket högre koncentrationer.

Överdriven konsumtion av choklad och karameller i allmänhet inte rekommenderas för personer med vissa hälsoproblem. Diabetiker, till exempel, bör begränsa sig till sockerfri choklad. Människor som lider av kroniskt trötthetssyndrom kanske också vill undvika choklad, eftersom den stimulerande effekter på hjärnan och kroppen kan följas av en socker låg. Choklad dock inte verkar vara inblandade i migrän eller akne, vilket kan vara en lättnad för vissa patienter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.