Vad bör jag veta om tandvård fluor?

Även idag borstar tänderna med dentala fluor är nästan universell i de utvecklade länderna, så sent som 1939, visste de flesta människor inte dess värde för att förebygga karies. Historien om tand-fluorid börjar i 1901 när tandläkaren dr Frederick S. McKay flyttade till Colorado Springs och märkte att de infödda hade flammigt, missfärgade tänder med bruna fläckar. Efter flera års utredning har det framkommit att detta berodde på dental fluoros, en överdos av fluor som skadar tänderna och orsakar brunt stainage och hål. Det var dock konstateras att personer med dental fluoros hade en lägre frekvens av karies av andra orsaker.

McCay slutsatser om fluor så småningom läsa av Dr H. Trendley Dean, en tand officer i US Public Health Service. Dean började genomföra sina fluorid studier i början av 1930-talet. De utförs tester där lägre och lägre koncentrationer av fluor lösning gavs till frivilliga tills ingen brun stainage eller fläckig emalj inträffade. År 1936 kom Dean och hans team på "magiska numret" är 1 ppm (ppm) där personer upplevde ingen fluoros förutom en lägre karies. År 1939 föreslog dekanus begreppet lägga fluor i vatten vid en del av en per miljon för att främja folkhälsan. År 1950 genomfördes Procter Gamble en undersökning om huruvida fluor skulle kunna läggas till tandkräm för klinisk nytta, och framgångsrika försök ledde till införandet av fluortandkräm 1955.

Dental fluor är bra för våra tänder för tre skäl. För det första främjar fluor den remineralization av tänder, vilket är speciellt bra för barn under 12 år. Spårmängder av fluor i saliven band till tänderna, locka fler mineraler och uppfriskande dem. En annan fördel av dentala fluor är att remineralized tänderna är mer motståndskraftiga mot röta. Nya tänder är gjorda av hydroxyapatit och kolsyrade hydroxyapatit. När tänder mineralize i närvaro av fluor, fluorapatite, ett hårdare material, bildas. Fluorapatite är särskilt motståndskraftig mot bakteriella syror. Den tredje fördelen av fluor är att det direkt hämmar möjligheten för mikroberna att producera syror, bromsa deras förmåga att lösa tänder. Det hämmar också bakteriernas förmåga att metabolisera socker, bromsa deras tillväxt.

När alla tre av fördelarna med tandvård fluor samverka och förblir förenliga med vanlig tandborstning två gånger om dagen, det dentala fördelarna är betydande. Daglig borstning starta tidigt i livet kan spara brusher $ 50. 000-$ 100. 000 US dollar i tand räkningar under loppet av en livstid. Detta visar sig i en massa undvika smärta och en lättare börda för de nationella medicinska system och kostnader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.