Vad bör jag veta om blodgivning?

Blodgivning är en stor ideell tjänst som kan rädda liv, och många människor befinner sig uppmuntras att donera blod under loppet av sitt liv. För människor som är tveksamma eller osäkra om att donera blod, att veta om mekanik blodgivning och att ta del av några fakta kan vara användbara. Blod banker är nästan alltid i stånd att ta emot blod, för blod är i ständigt behov tack vare kirurgiska ingrepp, olycksfall och sjukdomar som kräver blodtransfusion.

Det första du bör veta om blodgivning är att det är mycket säker. Steril utrustning används på varje givare, och givaren får en hälsoundersökning för att säkerställa att de är friska nog för donation. Alla från 17 på upp kan ge blod så länge som han eller hon är frisk och inte uppfyller något uteslutningskriterier, och processen är relativt smärtfri och mycket snabbt.

De flesta blodbanker har en lista med undantag som kommer att användas för att utvärdera potentiella givare. Människor som är sjuka är uteslutna för sin egen hälsa och personer med blodburna sjukdomar som Hepatit C är uteslutna från blodgivning. Resa till vissa regioner, vanor livsstil och andra faktorer kan alla undantag, trots att de uteslutas hindrar inte någon från att donera blod någonsin igen. Till exempel om någon är vägras på grund av blodbrist, efter anemi har behandlats och han eller hon kunde gå ge blod.

När givare fram till en blodtappning sida såsom en mobil blodbank, de kommer att ombedd att fylla i ett kort formulär med medicinsk information innan de intervjuas av en sjuksköterska. Efter sjuksköterska klarnar givaren, han eller hon kommer att sitta under en nål sätts in i armen för att samla in blod. Givarna kan också välja att plasmaferes, ett förfarande där bara plasma avlägsnas. Plasmaferes tar lite längre tid än vanlig blodgivning.

Efter att blodet har samlats in, är givarna uppmanas att vänta i 15 minuter så att de kan övervakas för biverkningar. De är också vanligtvis ges kakor och saft under återhämtning, och många blod banker ger ut nålar och andra incitament för personer som donerar blod som ett sätt att tacka. Vissa blodbanker även köpa blod, särskilt i fråga om sällsynta blodgrupp, för att kompensera för brist i blodtillförseln.

Förutom regelbundna blodgivning och plasmaferes är det också möjligt för givarna att delta i riktade donation, där de bank blod för en vän eller familjemedlem, oftast efter operation eller en olycka. Människor kan också bank blod för sig själva i autolog donation, något som ibland görs innan en operation. Om givaren medgivanden kan riktas eller autolog blodgivning skall släppas för allmän användning, om det inte behövs.

För de första 24 timmarna efter bloddonation, är människor uppmuntras att ta det lugnt, dricka vätskor för att ersätta det förlorade blodvolymen, och undvika ansträngande motion och användning av acetylsalicylsyra. Åtta veckor efter blodgivning, människor vanligtvis rätt att ge blod igen. Plasma blodgivning, har en mycket kortare återhämtningstid, tillåts upp till två gånger i veckan i vissa regioner i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.