Vad bör jag veta om amning?

Amning är en av de mest underbara saker som en mamma kan göra för sina barn. Det ger alla de näringsämnen som ett barn kräver, tillsammans med stöd från moderns immunförsvar. Nyblivna mammor-till-vara får ofta höra hur bra amning, men de bör också vara medvetna om hur utmanande amning kan vara. Det är inte något som faller sig naturligt för de flesta kvinnor och barn, och det kan finnas en massa problem som gör det ännu svårare.

Trots de potentiella problem, är amning det bästa sättet att föda ett barn. Omvårdnad uppmuntras medan mamman och barnet är fortfarande i förlossningsrummet. Denna första utfodring är mycket viktigt att få omvårdnad en bra start. En nyfödd är alert för ett par timmar efter förlossningen, vilket är när den första utfodringen mötet bör äga rum. Detta är vanligtvis en tröstande tid för mamma och barn, efter att både ha gått igenom en sådan svår händelse, och det är också ett bra sätt att uppmuntra bindning.

De första dagarna, bröst fram en tjock ämne som kallas råmjölk. Råmjölk är rikt med kalorier och näringsämnen, och även om det finns inte mycket som produceras, är det en perfekt förrätt mat för en ny spädbarn. Amning vid denna punkt är mest bara en praktikperiod, får både mor och barn redo för den verkliga upplevelsen. Inom några dagar kommer modersmjölken leverans kommer in för en ny mamma, kan detta tycks hända på en gång. Brösten kan bli smärtsamt svullna, och det finns mer mjölk än vad barnet skulle kunna konsumera.

tjocklek av förändringar bröstmjölk under en matning session. Till en början är mjölken tunn och vattnig. Denna mjölk är tänkt att släcka hunger av en baby snabbt. När barnet fortsätter att sjuksköterska, blir mjölken i sötare och krämigare. Detta hindmilk innehåller de flesta av de näringsämnen och kalorier som en bebis behöver. Mödrar bör sjuksköterska ett bröst helt innan barnet på nästa för att säkerställa att barnet har tillgång till denna mjölk.

Nästan allt som en ammande mamma intar hamnar i hennes mjölk. Av detta skäl bör en ny mamma vara mycket försiktig med vad hon äter och dricker. Alkoholkonsumtion bör hållas till ett minimum och endast omedelbart efter en ammande session, så att alkohol har en chans att lämna systemet innan barnet sjuksköterskor igen. Vissa livsmedel som choklad, mjölkprodukter och vissa grönsaker, kanske inte håller med en ny bebis matsmältningssystem och orsakar gas och magsmärtor. En mamma bör kolla med sin läkare innan du tar några mediciner, även de som är tillgängliga över disk, eftersom många läkemedel som är farliga för spädbarn. Rökning och droganvändning bör undvikas.

Det finns många problem som kan göra amning svårare. Mjölkstockning är vanligtvis det första problemet många mammor ansikte. När bröstmjölk först kommer in, och för ett par månader efter det, är utbudet mycket större än efterfrågan. Andra problem är spruckna bröstvårtor, mastit, och trastar. En dålig spärr-on teknik eller indragna bröstvårtor kan orsaka svårigheter med omvårdnad också. Det är viktigt att komma ihåg att alla dessa problem är lösbara, och att din läkare kan hjälpa dig med många av dem.

Det rekommenderas att ett barn är ammas för första levnadsår, och så länge efter detta som möjligt. Om en ammande mamma är har problem med amningen, ska hon kontakta en amning konsult. Amning bör vara en trevlig upplevelse för både modern och hennes barn, och det kan ge dem många timmar av underbara bonding tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.