Vad är några orsaker till en öm tunga?

Nästan alla har haft en öm tunga vid något tillfälle. I många fall är en öm eller känslig tunga ett symptom på ett hälso-åkomma som lätt kan botas. Däremot kan en tunga som är öm och känslig för värme och kyla också ett tecken på något mer delaktiga. Här är några av orsakerna till öm tunga och vad du kan göra åt dem.

mest ofarliga orsaken till smärta i tungan är mycket enkel och mycket vanliga. Av misstag biter tungan är extremt smärtsamt, både vid tungan faktiskt bitit och en tid efteråt. Som tungan läker, kommer ömhet börja avta. Använda en muntlig skölj att hålla munnen ren kommer att bidra till att underlätta läkningsprocessen.

Rökning kan leda till många hälsoproblem, bland annat utveckling av en öm tunga. Med tiden kommer rökning att göra tungan känsligare och därmed göra det lättare negativt påverkas av varma och kalla drycker eller registrera ett ökat svar på alla typer av oral sjukdom. Att välja att sluta röka kommer att bidra till att vända den känslighet och ömhet samt vara bra för resten av kroppen.

Olika typer av gummi sjukdom kan leda till en inflammerad och öm tunga. Gingivit är ett exempel. Närvaron av en kräfta öm och tunga tumören kan också utveckla på grund av dålig munhälsa. Ofta kommer dessa villkor kräva behandling med antibiotika och provning för att säkerställa att tumören inte malign för att rätta till grundproblemet. Från denna punkt framåt, bedriver en konsekvent behandling av god tandvård bidrar till att minska risken för en återkommande situation.

Inte varje orsak till en öm tunga finns i munnen. Åkommor som äventyrar andra organ i kroppen indirekt kan leda till problem med tungan. Kärlkramp kan orsaka smärtor över hela kroppen, inklusive tungan. Emotionell obalans som depression och ångest kan utlösa smärta och värk i hela kroppen, med tungan eventuellt blir torr och känslig. Denna typ av avses smärta är inte ovanligt alls, och försvinner normalt som ursprung sjukdom diagnostiseras och behandlingen inleds.

Även en öm tunga kan eller inte kan vara ett tecken på något allvarligt är det alltid en god idé att se en tandläkare när det inte finns någon uppenbar orsak till ömhet. Att utveckla och upprätthålla en god tandhälsa vanor kommer att gå en lång väg mot att förhindra några av orsakerna, samt göra det lättare att diagnostisera vissa av de mer allvarliga skäl för ömhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.