Vad är några nackdelar med kloning?

Kloning definieras som använder celler av ett levande föremål, växter eller djur, att skapa en annan duplicera ämne. En klonade fråga kommer att vara identisk med sin förälder. Kloning har blivit centrum för en stor debatt om fördelar och nackdelar med kloner, särskilt av djur och människor. Även om denna teknik skulle kunna vara användbar för laboratoriestudier och för att skapa önskvärd djur, det finns flera nackdelar med kloning som bör beaktas.

En av de största nackdelarna med kloning är att tekniken fortfarande är så osäkert. Fåret Dolly, det första däggdjur klon, föddes 1996. Medan hon var från början framgångsrik, hon dog ung av en sjukdom som inte normalt ses med får av hennes ålder. Forskarna är fortfarande osäker för alla genetiska mutationer som kan uppstå när ett djur är klonade. Även om man Dolly var en lyckad klon, fanns hundratals misslyckades kloner innan hon gjorde, inklusive flera döda foster. Andra klonade djur har visat sig fruktansvärt deformerad.

Att förlora gen mångfald är en annan av nackdelarna med kloning. Gene mångfald är det som håller en hel art från att utplånas av en enstaka virus om ingen av dem har naturlig immunitet. Detta beror på avsaknaden av genen mångfald. Genmutationer ske naturligt, och bidra till att förklara varför vissa människor är naturligt längre, kortare eller mer atletiska än andra. Vissa människor och djur har naturligtvis ett starkare immunförsvar. Om genen mångfald går förlorad på grund av alltför kloning, det finns inga mutationer för att låta några av klonade gruppen att överleva en nyligen införda sjukdom.

En annan av nackdelarna med kloning är att det finns många etiska överväganden som skulle orsaka de flesta människor att protestera. En av dessa etiska frågor är att kloning är onaturligt, och ansåg att "leka Gud". Ett annat problem är hanteringen av kloner. Kloner skulle ha samma behov som icke-kloner av art. Human behandling riktlinjer skulle fortfarande gälla.

Det finns alltid en risk för kloningsteknik missbrukas. En av de viktigaste nackdelarna med kloning är att tekniken måste hållas noga. Tänk dig till exempel vad en korrupt diktator kunde göra med kloning. Det finns alltid någon som tittar att använda kloning för eget bruk, och många tycker att det bästa sättet att förhindra detta är att inte fullfölja kloning alls.

Det finns många fördelar med kloning, såsom möjlighet att bota vissa sjukdomar och att kunna avla idealisk lager för forskning och konsumtion. Dock nackdelarna med kloning ses av många som mer än väl uppväger de fördelar som kan ses. På grund av risken att delta i kloning, är det en teknik som många experter säger kan bättre ensam, åtminstone tills den är lättare att förstå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.