Vad är manlig bröstcancer symptom?

Man bröstcancer är inte så vanligt, och de flesta män tycker inte om manliga symptom bröstcancer, eftersom förekomsten av sjukdomen är sällsynt. Även om villkoret endast berör cirka 2. 000 man i USA per år, är det fortfarande en viktig sjukdom. Att känna till symtomen är dessutom värdefull eftersom så många män inte tycker att rapportera tidiga symtom, och detta gör dem mer benägna att se sina läkare när cancern är på ett mer avancerat stadium. Uppenbarligen framskridet stadium cancern har ökad risk för metastaserande eller sprids till andra delar av kroppen, och i slutet stadier av sjukdomen kan ha kommit för mycket för att bli botade.

Det vore kanske bra att veta vilka männen är mest benägna att utveckla manliga symptom bröstcancer, och det finns en del ganska identifierbara riskfaktorer. Först de flesta som har denna cancer utveckla den på 60-70s och de kan ha lidit någon gång i livet förstorade bröst. Detta beror ofta på hormonbehandling, men det kan också orsakas av tillstånd, exempelvis Klinefelters syndrom. Det kan vara så att en del män har högre östrogennivåer än normalt i de flesta män, och de har lägre manliga hormoner som kallas androgener. En stark historia av kvinnliga släktingar med bröstcancer kan leda till ökad risk för män utveckla sjukdomen också.

Även utan dessa riskfaktorer kommer en del män får ha manliga symptoms bröstcancer och ibland tidigare än i 60-årsåldern. Vanligtvis det första symtomet är en knöl i ett bröst, och det är ofta ligger direkt under bröstvårtan. Utföra en egen examen en gång i månaden eller så kan hjälpa kvinnor att få kunskap om hur bröst känns (det är oftast enklast att göra detta i duschen när huden är fuktig). Ibland en klump som inte märks men det finns en fläck på bröstet som ser annorlunda ut. Det kan vara skrynkligt eller har grop som inte fanns där förut. Det kan vara täckt av ett utslag eller leta röda eller fjälliga. Ibland en bröstvårta förändringar i utseende och börjar titta inverterad, eller utanför centrum. Bröstvårtan kan också tycks blöda från centrum eller har vitaktig utsläpp som lätt kommer ut med klämma.

Alla dessa är ganska vanliga manlig bröstcancer symptom och någon av dem är en bra anledning att komma till läkare för en examen. Men vissa män fortfarande kan ignorera dem och de kan med tiden utveckla andra symptom som tyder på spridning av cancer, som kronisk värk och smärta eller en känsla som de har influensa. Viktminskning som är snabba och oavsiktliga kan vara ett symptom, som kan en känsla av ständigt närvarande trötthet.

Även detta tillstånd är sällsynta, är det mycket viktigt att inte ignorera manliga symptom bröstcancer. Precis som för kvinnor, en egen examen varje månad är det bästa sättet att fånga saker tidigt. Om oklart hur man gör detta, bör man be sin läkare för att visa dem hur man gör en. I avsaknad av detta råd kan tips från en hustru eller nära kvinnlig släkting vara användbara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.