Vad är en levertransplantation?

En levertransplantation är ett kirurgiskt ingrepp där en levern tas bort från en givare och placeras in i någon annans kropp. Oftast är det de lever som används vid levertransplantationer kommer från människor som har dött och donerade sina organ. Det är också möjligt att transplantera en del av en lever från en levande person, eftersom delar av levern kan förnybara, ett drag som gör levern en ganska unik orgel. Den överlevnad för patienter efter levertransplantation är cirka 75% under fem år och 60% över 15 år.

Detta medicinska förfarande används för att ersätta ett fel eller svårt skadade levern. Det vanligaste är levertransplantationer användas för patienter som har utvecklat svåra skrumplever på grund av kronisk infektion eller livsstil. Levercancer, hemokromatos, och sjukdomar som påverkar gallgångarna kan också leda till ett behov av en levertransplantation.

När behovet av en transplantation är identifierad, är patienten placeras på en väntelista för givare lever och han eller hon genomgår återkommande tester för att fastställa nivån på friska leverfunktionen. Patienter kan undvika i kön genom att ta emot en riktad donation från familjemedlem till någon som har dött med fungerande organ eller genom att få en levande donation från en vän, familjemedlem eller altruistiska främling. Transplant kandidaterna måste ta immunosuppressiva läkemedel så att deras organ inte kommer att angripa de transplanterade levern efter operationen.

Liksom alla operationer utför levertransplantation förfarandet risker, särskilt eftersom patientens hälsa brukar försämras som en följd av nedsatt leverfunktion. Okontrollerad blödning, reaktioner på anestesi, infektion, eller avslag av donerade organ är alla potentiella problem. Patienterna måste ta mediciner för att förhindra avstötning för resten av livet, och de brukar behöva genomgå tester för att kontrollera hälsan hos deras lever med jämna mellanrum för att se till att allt fungerar korrekt. Patienter vanligtvis kvar på sjukhus för cirka tre veckor efter operationen så att deras läkare kan övervaka dem och vid en transplantation från en levande donator måste givaren även viss återhämtning tid för att hans eller hennes levern återföds ständigt.

Ta emot en donator lever också kräver en del förändringar i livsföringen. Eftersom mottagarna har att ta droger för att undertrycka deras immunförsvar är de mer benägna att eventuella infektioner, och de måste vara försiktiga med folk som är sjuka. Vanligtvis en hälsosam kost måste förbrukas för att stödja lever hälsa, och patienten kan kräva sex månader till ett år efter transplantation för att nå hans eller hennes tidigare verksamhet nivå. Eftersom alternativ till levertransplantation är ofta döden, många patienter upplever att dessa risker och livsstilsförändringar är ett rimligt pris att betala för en ny lever.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.