Vad är Zollinger-Ellisons syndrom (serat)?

Zollinger-Ellisons syndrom (serat) är ett mycket ovanligt tillstånd som orsakar både tumörer och sår bildas i magsäcken och tarmen. Tumörer kan också form på lever eller bukspottkörtel. Inte behandlas kan vissa tumörer metastasera och spridas till andra delar av kroppen. Serat är också associerat med extrema magbesvär. Behandlingen kan minska obehag och förhindra tumörer från att sprida sig.

Forskare vet väldigt lite om orsakerna till serat. Men de vet att serat gör att tarmen att producera alldeles för mycket syra. Detta i sin tur leder till utveckling av sår, och oftast mer än ett sår finns.

Symtom på serat inkludera svår smärta i övre delen av buken. Vissa patienter beskriver detta som en brännande eller gnagande känsla. Diarré eller tecken på blödning genom att producera svart avföring är vanligt. Aptit tenderar att präglas av betydande smärta och patienter kan gå ner i vikt snabbt. Serat kan också orsaka pågående illamående eller kräkningar.

serat vanligen börjar, eftersom en tumör har bildats. Tumörplacering vanligtvis i bukspottkörteln eller tolvfingertarmen. Flera tumörer kan förekomma och ibland elakartade. Vanligtvis tumörer själva består av celler som tvingar kroppen att producera ytterligare syror, som ibland kallas gastric juice. De syror då börja att försämras i slemhinnan i magen och skapar många små sår.

25% av serat fallen inträffar med ett tillstånd som kallas multipel endokrin neoplasi (MEN), som också orsakar tumörer på hypofys. MEN kan också leda till tumörer på sköldkörteln, vilket kan orsaka en hyperthyroida eller hypotyreoidism.

Diagnos av serat är vanligen genom fullständig fysisk undersökning, blodprov, och endoskopi. I en endoskopi, är ett litet rör in via munnen, i buken för att leta efter förekomst av magsår och multipla tumörer. Ultraljud kan också användas för att peka ut de platser av tumörer eller sår.

Ofta tumörer och sår är belägna på platser svåra att avlägsna, men avlägsnande av tumörer är viktigt att förhindra cancer. När tumörer och sår tas bort, att följa upp behandlingen består av läkemedel för att blockera syra bildas. Men tumörer ofta återkomma med dessa förutsättningar, så en återgång av betydande smärta i övre delen av buken kan innebära framtida operation.

serat fortfarande svårt att behandla och eftersom det är sällsynt, vilket resulterar i endast omkring en i en miljon fall per år, är det också svårt att studera. Till skillnad från de sår som bildas av bakterier, kan sår i serat fall inte behandlas med antibiotika. Behandlingen är troligen att omfatta åtminstone årliga hälsokontroller, så livskvalitet kan vara något påverkas. Dock har nyare och starkare antacida läkemedel förbättrats avsevärt livskvaliteten för personer med serat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.