Ska jag har min estradiolnivåer testat?

Estradiol finns i både män och kvinnor, och är den vanligast förekommande typen av östrogen hos människor. Frågan om att ha estradiol halter som testas beror mycket på individen. Det finns en rad olika förhållanden som kan dra nytta av läkaren veta eller kontrollera estradiolnivåer av kroppen. Till skillnad från kolesterolnivåer, eller blodtryck, är estradiol inte något som behöver övervakas i en frisk individ.

När en kvinna är fortfarande i sin fruktsamma år, är majoriteten av estradiol tillverkas i äggstockarna. Estradiolnivåer kan användas för att bestämma hur äggstockarna fungerar. Estradiol är också produceras av hjärnan, i fettceller, och i väggarna i blodkärlen.

Kvinnor i fertil ålder som lider av amenorré, eller avsaknaden av menstruationscykeln, bör ha sina estradiol kontrollerade nivåer som en del av tester som krävs för att avgöra vad som orsakat kroppen att upphöra menstruation. Detta test är också bra för kvinnor som upplever oregelbundna menstruationer och för att upptäcka uppkomsten av klimakteriet.

För kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling, provning estradiolnivåer är en viktig del av behandlingen förfarandet. Kroppens estradiol nivån är mycket förutsägbar, och övervaka dessa nivåer kan uppnå bästa resultat med fertilitetsbehandling. Under en normal menstruationscykel, utvecklar estradiolnivåer i kroppen stiga som en follikel. När ett ägg frigörs vid ägglossning sjunker estradiol nivån tillfälligt. Nivåer stiga igen under andra halvan av cykeln.

I slutet av cykeln, en av två saker händer. Om kvinnan inte är gravid, sjunker. Om kvinnan är gravid, stiga och kommer att fortsätta uppåt stiga under hela graviditeten. Detta beror på hormoner som produceras av moderkakan.

För kvinnor som genomgår den obehagliga biverkningar av klimakteriet, kontroll estradiolnivåer kan ge viss lättnad. Låga nivåer av estradiol kan behandlas med hormonbehandling. Denna behandling kombinerar estradiol med andra former av östrogen samt gulkroppshormon. Hormonbehandling kan reducera många av de symptom på klimakteriet, eftersom kroppen blir van vid att hantera sänkta nivåer av hormoner.

Mediciner som kompletterar estradiolnivåer inte bör användas för kvinnor som är gravida eller ammar. Det finns också många typer av cancer som är känsliga för effekterna av östrogen. Kvinnor som är diagnostiserade med någon av dessa cancerformer, eller som har en stark familjär anamnes på dem bör tala allvar med sin läkare och se till att de förstår riskerna innan man hormonbehandling.

?


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.