Hur vet jag om jag börjar klimakteriet?

Menopaus, slutet på en kvinnas månatliga ägglossning och månatliga menstruationer, sker i genomsnitt vid ungefär 51 års ålder. Detta är ett genomsnitt som inte tar hänsyn stor varians. En del kvinnor börjar klimakteriet mycket tidigare, och andra mycket senare. En av de förutsäga faktorer är ålder din egen mor började klimakteriet. Även klimakteriet sig, när perioder och ägglossning verkligen sluta är oftast lätt att känna igen, det är inte så lätt att känna igen oavsett om du är början klimakteriet, och gå igenom scenen kallas klimakteriet eller premenopause, som kan uppträda så tidigt som 15 år innan menstruationerna faktiskt sluta. Det finns vissa tecken och symtom du kan vara början klimakteriet, utöver medicinska tester som kan hjälpa dig att avgöra om denna förändring av livet är på väg.

Redan i trettioårsåldern, kan vissa kvinnor upplever att de börjar klimakteriet på grund av ändringar i sina månatliga cykel. Perioder kan bli tyngre eller lättare. Om du har haft en förutsägbar cykel i det förflutna, kan denna förändring, och perioder kan inträffa antingen mer eller mindre ofta, och uppstår oväntat. Precis som när du började din mens är det en bra idé att hålla maxi bindor eller tamponger med dig om en oväntad period inträffar.

När börjar klimakteriet, kan kvinnor också notera mindre ändringar av premenstruella symtom. Kramp eller kraftigare blödningar kan förekomma, huvudvärk är vanliga, och humörsvängningar eller depression kan förekomma inte bara före eller under mensen, men även under resten av månaden. Vaginal torrhet uppstår lättare, vilket gör samlag obekväm utan tillsats smörjning.

När östrogen börjar minska, kan kvinnor noterar också andra perimenopausala symptom, som ansamling av fett runt midjan, och vikt i allmänhet kan vara svårare att förlora. Misströsta inte, det är fortfarande möjligt att gå ner i vikt, speciellt om man fokuserar på daglig motion och bra kost. Styrketräning kan verkligen hjälpa till, eftersom något större muskelmassa hjälper dig att bränna en större mängd kalorier.

Redan i trettio-eller fyrtioårsåldern, även om du tycker att du är början klimakteriet är det viktigt att få detta antagande checkat ut av en läkare. Spotting mellan perioder, som du kanske bara betrakta som oregelbundna menstruationer, kan ange villkor som muskelknutor, eller i vissa fall livmodercancer. Även om du tror att din menstruation dagar är nästan över, regelbundna årliga gynekologiska kontroller är fortfarande mycket viktiga.

Vad läkarna kan göra för att avgöra om du har nära till klimakteriet är mäta dina nivåer östrogen blodet, oftast särskilt tas och mätt på om den tredje dagen av din menstruation. Detta är ett enkelt blodprov, men det kan behöva upprepas under flera månader att få en exakt uppfattning om huruvida dina östrogennivåer verkligen minskar. Eftersom varje kvinna kan ha varierat nivåer av östrogen varje månad, mätning flera månader till ett värde av data kan ge läkaren ett ganska exakt sätt att avgöra bara om hur många månader /år du har kvar innan man börjar klimakteriet.

Så sant klimakteriet närmar sig andra symtom börjar dyka upp. Mest kända av dessa är varm blixt, en riktigt obehaglig upplevelse som kan få dig att spola, svett våldsamt, eller plötsligt bara känns som om du har steg in i Sahara, även om det är minusgrader ute. Hot blinkar är en del av klimakteriet och kan fortsätta i flera år efter menopaus har inträffat.

Det är viktigt att komma ihåg att när du börjar klimakteriet, är du fortfarande ganska möjlighet att bli gravid. Barn till kvinnor runt 40 år, tills nyligen var vanligen kallas "förändring" spädbarn, men nu många kvinnor väntar på att skaffa barn tills de är äldre. Ta lärdom av tidigare generationer på detta, även om du inte vill ha ett barn eller flera barn. Början klimakteriet betyder inte att du är infertila, och försiktighet bör ändå vidtas för att förhindra graviditet tills ett par år efter din sista menstruation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.