Hur fungerar akuta preventivmedel Arbete?

akut p-piller är en typ av preventivmedel som har fattats inom fem dagar efter oskyddat samlag för att förhindra graviditet, men ju tidigare det tas, desto effektivare blir det. Akut p-piller är ibland kallas "The Day After Pill", eller "Plan B" märket på en populär form av progesteron enbart akut p-piller. Även om kvinnor skulle få råd att ha ett samband med akuta preventivmedel till hands bör de inte åberopa det som en typ av preventivmedel, och de bör också vara medvetna om att det inte kommer att skydda dem från att smittas med sexuellt överförbara sjukdomar (STD).

akut p-piller är inte en medicinsk abort piller. Det fungerar genom att hindra ett ägg från att lämna äggstocken, vilket hämmar möjligheten för spermier att penetrera ett ägg, eller genom att implantation av ägget i livmodern omöjligt. Konventionella p-piller också arbeta på detta sätt, även om de gör det rutinmässigt med en lägre dos av hormoner i stället för på en gång med en hög dos, vilket kan orsaka illamående, kräkningar och känsla av allmän sjukdomskänsla.

En kvinna kanske vill överväga akut preventivmedel om hon har haft oskyddat sexuellt umgänge, missade eller hoppade piller, glömt att sätta in en ring eller tillämpa sin lapp eller upplevt påtvingad sexuell aktivitet. Helst bör efter-piller tas i form av ett progesteron-bara piller, som plan B, eftersom den har en högre effektivitet. Om akuta preventivmedel är inte enkelt tillgänglig, är det möjligt att kopiera det med hjälp av höga doser av vanliga p-piller, på inrådan av en sjuksköterska eller läkare.

Många patienter som har använt hormonella akuta preventivmedel klaga på illamående och kräkningar, och patienter kanske vill överväga ett anti-illamående piller tillsammans med deras akuta preventivmedel för nödsituationer, eller sätter i piller vaginalt, så att hormoner som skall tas upp direkt. Det finns också ett icke-hormonellt akuta preventivmedel alternativ, av koppar intrauterin enheten (IUD) som kan vara kvar i att förhindra graviditet, eller tas ut vid nästa mens. En IUD måste också införas inom fem dagar efter händelsen.

Ingen form av akuta preventivmedel kommer att påverka en graviditet, även om läkarna inte kommer att ordinera den till en kvinna som är känd för att vara gravid. Dessutom, eftersom akuta preventivmedel inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, kan kvinnor vill testas för dessa efter oskyddat sex med en okänd partner. För att få akut preventivmedel och STD-test kan kvinnor söka en lokal folkhälsan eller planerade föräldraskap klinik, eller besöka en privat läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.