Har Puberteten startar tidigare än den gjorde tidigare?

uppgifter som framkom av forskare klart tyder på att puberteten börjar tidigare än förr. En del av detta bevis utvärderar fallande ålder menarche, som är uppkomsten av en flickas menstruation. Andra utvärderingar anser de första ejaculatorius erektion med pojkar, eller den allmänna början av puberteten symtom som bröst knoppar, och tillväxten av könshår. I nästan samtliga fall innebär puberteten tycks kunna påbörjas tidigare.

Vid bedömningen av menarche börjar medelåldern första menstruation är 12,2 år, i de flesta västländer. Däremot ungefär 100 år sedan var medelåldern för puberteten som bedöms av första menstruation 13,9 år gammal. Detta är helt klart en stor skillnad.

Medan genomgående en större andel av flickorna börjar puberteten tidigare än pojkar, framgår det att pojkar också kan gå igenom puberteten tidigare. Omkring 7% av pojkarna blir könsmogna vid en ålder av åtta. Även 40 år sedan, mindre än 1% av pojkarna könsmognaden av denna ålder.

Några anledningar har föreslagits för tidig pubertet. Bättre kost anses vara en ledande orsak. Mer kroppsfett och mer i vikt: det organ som är fysiskt redo att börja puberteten. Men överviktig på grund av mindre motion leder ofta till tidig pubertet också.

Några föreslår att kemikalier i livsmedel, som hormoner ges till djur som sedan konsumeras av människor, kan leda till tidigare utveckling av puberteten. Samt har vissa studier visat att stress faktiskt motsvarar tidigare pubertet, särskilt bland flickor.

Tidigare puberteten bör inte förväxlas med den medicinska definitionen av tidig pubertet. Detta definieras som tidigt pubertetsstart. Girls in puberteten innan de åtta år gammal och pojkar som puberteten före nio års ålder tros ha tidig pubertet. Tidig pubertet är mest sannolikt att göras bland flickor som är överviktiga. Kan dock tidig pubertet också genetiska. Ibland tidig pubertet, särskilt på mycket små barn visar tumörer orsaka hormonell obalans eller produktion.

tidig pubertet kan vara en stor utmaning, särskilt för unga flickor. Deras snabba mognad skapar varsel bland jämnåriga och kan orsaka sociala problem. Men, tidiga tecken på pubertet som bröst knoppar, kanske inte alltid följas av tidig debut av menarche.

Framför allt hos flickor, de som verkar gå igenom puberteten senare, och har senare menarche tariffer som ofta är mycket aktiva inom idrotten, liten bygga, eller som har mödrar med ett senare menarche takt. Det är inte ovanligt att flickor som är konkurrenskraftiga idrottare att börja sina perioder efter 15 års ålder eller 16.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.