Har Keratosis alltid växa till cancer?

Begreppet keratos gäller för flera av villkoren i huden som orsakar gupp, wartlike sår, eller platta eller upphöjda missfärgningar huden. Tre av de vanligaste typerna av keratos aktinisk keratos eller solen keratos, pilaris keratos och sebhorreic keratos. Endast aktinisk keratos är indicerat vid utveckling av hudcancer, eftersom det kan orsaka skivepitelcancer cancer cell hud. Denna form av hudcancer bör tas bort, men inte tenderar att gå vidare till andra delar av kroppen som malignt melanom hudcancer.

Aktinisk keratos kallas ibland för en pre-cancerogena skick. Den presenterar vanligen hos personer över 30, och är vanligare bland dem med ljus hy, och de som är ute en hel del utan att använda rätt sunblocking agenter. Den tillväxt när det gäller denna typ av keratos ser tjock, och kan också ha ett skorpor eller fjällande exteriör.

Vanligtvis aktinisk keratos diagnostiseras genom granskning av den stötar. Ibland diagnosen bekräftas genom ett hud skrapa för att utesluta skivepitelcancer. Ofta är stora knölar avlägsnas antingen genom laser borttagning eller kryoterapi, som fryser bort skador.

Personer med denna form av keratos behöver följa upp med regelbundna besök en hudläkare som kommer att titta på alla knölar som inte tagits ut för förändringar som visar skivepitelcancer cancerceller hud. Men det är aktinisk keratos bort tillräckligt tidigt för att inte leda till någon form av cancer, och några fläckar kommer aldrig att utvecklas till cancer.

Sebhorreic keratos är helt ofarliga, och ser ut som små rosa och brun vårtor. Få komplikationer är förknippade med denna form av keratos, även plocka en plats kan orsaka cellulit. Fläckarna är inte ofta smärtsamma, så smärta kan vara en indikation på en annan diagnos eller infektion. Avlägsnande kan genomföras om så önskas av patienten, men är inte nödvändigt, eftersom denna form inte utvecklas till cancer.

Keratosis pilaris kan visas som röda bulor på huden, grov hud eller ojämn hud . Det har också någon etablerad anknytning till cancer. Det kan feldiagnosticeras finnar eller eksem. Det finns ingen behandling för att bota tillståndet, vilket är ganska vanligt. Dock kan de med denna form finner att peeling och fuktgivande hjälper till att jämna ut huden. Ofta denna typ av keratos förekommer i småbarn och löser av medelåldern. Barn kan repa gupp, vilket ökar risken för infektion. Annars, irritation och komplikationer är ovanliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.