Är vanföreställningar och hallucinationer Olika?

vanföreställningar och hallucinationer är liknande men ändå olika. Hallucinationer är visuell eller auditiv-baserade vanföreställningar, där man kan se saker som inte finns, eller se förvrängda bilder. Vanföreställningar, dock behöver inte vara hallucinationer, men kan tro hållas som inte överensstämmer med verkligheten.

Vanliga vanföreställningar omfatta storhetsvansinne och förföljelse. Båda typerna är vanligt med schizofreni. Storhetsvansinne kan också finnas i maniska episoder av bipolär sjukdom.

storhetsvansinne får en person att han eller hon är oövervinnerliga eller gudomligt. De kan alternativt tänka själva rättsakter som kan styra allt i sin omgivning. Dessa typer av vanföreställningar kan vara ganska farligt för den person som upplever dem. Man kan gå in i trafik eller hoppa från en byggnad, eftersom man är övertygad om att han eller hon inte kan skadas.

förföljelseidéer tenderar att göra en person tycker att "alla" är konspirera mot honom eller henne. Personen kanske tror att hans eller hennes privata konversationer är tejpade eller att en hemlig regering konspiration existerar för att stjäla tankar i världen. Oftast de med vanföreställningar om förföljelse bor mycket bevakad existenser, och får utföra konstiga handlingar för att förhindra vad de anser förföljelse. Om inför, kan de med vanföreställningar om förföljelse plötsligt blivit våldsamma, men detta är relativt ovanligt.

Båda dessa typer av vanföreställningar tänkande kan drivas av visuella och hörselhallucinationer. Personen kan känna någon annan att prata med honom eller henne. Personen kan också se människor eller djur som inte finns där. Storhetsvansinne kan bli följden av en hallucination som en ängel eller ett helgon har besökt personen och gett dem särskilda instruktioner. Omvänt kan de med förföljelsen vanföreställningar se människor inte är närvarande som kommer att förgöra dem, och därmed uppleva extrem rädsla.

Hallucinationer kan också vara ett resultat av att ta droger eller mediciner med hallucinogena egenskaper. Indianer använde peyote att frammana visioner under vision uppdrag. Många i drogkulturen i slutet av 1960 välkomnade hallucinationer som orsakades av droger som LSD.

Hallucinationer från hallucinogena droger kan vara visuell eller auditiv, men oftast inte innebär visitations. Istället visuella och auditiva störningar i en omgivning är vanligast. Den drogkulturen välkomnade dessa snedvridningar och kände att de öppnade sina medvetande till en större förståelse av världen.

De som målmedvetet använt hallucinogener hade en klar fördel jämfört med personer med psykisk sjukdom. De tenderade att kunna skilja mellan illusion och verklighet när läkemedel raderas deras system. Den schizofrena ofta inte kan göra denna åtskillnad utan behandling. Även med behandlingen kan vissa vanföreställningar finns att schizofrena måste försöka blockera ut. De som manisk stater av bipolär kan vara något mer medvetna om att vanföreställningar inte är verkliga, och kommer att vara särskilt medveten om detta i deprimerade cykler. Återigen kan medicinsk behandling och terapi hjälpa till att sätta stopp för vanföreställningar tänkande eller uppfattning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.