Vilken mat bör jag undvika under graviditeten?

Under graviditeten finns ett antal livsmedel och drycker som bör undvikas eller begränsas. Det är mycket viktigt att kroppen får en väl balanserad kost för att barnet förses med rätt näring. Den mat som äts under graviditeten inte bara hjälper barnet att växa, men ger även modern energi för att klara förändringar i hennes kropp.

Det finns vissa typer av livsmedel som bör undvikas för att förhindra mat förgiftning och att begränsa risken för barnet. Även om det är sällsynt, förekommer listerios fortfarande. Denna sjukdom har symptom som liknar influensa, och vissa livsmedel bär listeria grodden. Listerios är känt för att orsaka fosterdöd och missfall. Det kan också vara orsaken till svår sjukdom hos nyfödda.

ost som är mjuk eller blå ådrad bör undvikas. Detta omfattar Brie, Stilton, och Camembert. Listeria finns inte i hård ost, smältost, eller keso. Potatissallad och coleslaw bör även undvikas när gravid, liksom livsmedel som kräver uppvärmning i mikrovågsugn. Se till att all mat är varm hela vägen.

En annan risk för matförgiftning kan komma från salmonella. Detta är en form av bakteriell matförgiftning. Salmonella kan uppstå om opastöriserad mjölk är berusad om råa ägg eller livsmedel gjorda med ägg äts. Salmonella är också närvarande i rått kött och råa fjäderfäprodukter. Salmonella är inte sannolikt att skada ett ofött barn, men dessa produkter är bäst att undvika under graviditeten.

För att vara på den säkra sidan där salmonella är berörda, inte äta något kött produkter vid grillning eller sociala evenemang . Ät inte några produkter som framställs med opastöriserad mjölk, som kan omfatta parmesan. Kontrollera att rått kött eller fjäderfä hålls borta från andra livsmedel när de är i ett lager miljö som ett kylskåp. Håll dig till en hög hygienisk standard vid hantering av rått kött, och alltid tvätta händerna noggrant efteråt.

En annan infektion att även sällsynta, kan föras vidare till ett foster är toxoplasmos. Detta är en parasitinfektion som finns i katt avföring. Toxoplasmos kan också finnas i rått kött eller kött som inte har tillagats ordentligt. Det kan också hittas på otvättad frukt och grönsaker. Gravida kvinnor bör vidta särskilda försiktig när du byter en kattens kattlåda.

Ett högt intag av fisk och fiskprodukter bör även undvikas när gravid. Höga nivåer av kvicksilver finns i fisk och kan skada ett ofött barns nervsystem. När gravida, undvika att äta stora mängder tonfisk, svärdfisk och marlin. Gravida kvinnor bör också undvika livsmedel som innehåller höga halter av vitamin A. Detta omfattar livsmedel såsom lever och fiskleverolja.

De flesta gravida kvinnor är medvetna om alkoholens effekter på fostret, men drycker såsom kaffe och något hög-koffein läsk bör också undvikas. Rapporter variera på hur mycket koffein kan tas varje dag. Det är tänkt att, som en riktlinje bör gravida kvinnor dricker inte mer än tre muggar snabbkaffe per dag. Choklad innehåller också koffein och choklad intaget bör begränsas till ett fåtal små barer varje dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.