Vilka olika typer av öronproblem?

en rad olika villkor kan resultera i örat problem. Även om en infektion är ofta den skyldige av ont i öronen, många andra omständigheter kan ge en öronvärk som ett symptom. En diagnos av en läkare vanligen krävs för att fastställa den exakta orsaken till de flesta öron problem.

Otis media, eller en mellanörat infektion, kännetecknas av djupa ont i öronen, samt vätska vistas i örat. Likaså en finne som kan ses i hörselgången kan vara en mindre infektion. Även öroninflammationer kan klara upp på egen hand inom en till två veckor, kan en läkare göra en korrekt diagnos och avgöra om en behandling, såsom användning av antibiotika, behövs. Han eller hon kan också ordinera smärtstillande om det behövs.

Svåra örat problem bör undersökas av en läkare. Om ett öra, samt omgivning, är röd och svullen, en allvarlig infektion kan förekomma. En annan trycka villkor som kräver omedelbar läkarvård är en brusten trumhinna, som innebär en mycket skarp, plötslig smärta följt av tjocka, varfylld eller blodig dränering läcker ur hörselgången. Mastoiditis, en infektion i benet bakom örat, kan presentera sig genom huvudvärk smärta och rodnad eller ömhet, bakom örat. Alternativt kan detta innebära en förstorad lymfkörtel, båda fallen kräver läkarvård.

Andra örat problem kan godartade. Till exempel, under eller efter en flygning, barotrauma, eller "dyker" i öronen, kan bero på förändringar i höjd eller tryck. Barotrauma bleknar vanligtvis snabbt, men om smärtan är svår eller varar i timmar, en läkare besök kan krävas för behandling. Otit externa, eller "simmare öra," är en infektion som oftast lätt att behandla. Simmare öra innebär ofta en svullen öra som kliar eller gör ont när den dras på.

Vissa öronproblem kan tyckas helt örhängen närstående när i själva verket de är symptom på ett annat tillstånd helt och hållet. Om öronsmärta inträffar när bita ner och sammanfaller med tand smärta kan det vara en tand fråga som kräver tandvård. Öronvärk under käken sprickbildning, eller tillsammans med käken ömhet, kan vara ett symptom på Kraniomandibulära syndrom (TMJ), som egentligen är en käke ledbesvär. Svår smärta, eller brist på förbättring inom två veckor, teckningsoptioner en läkare eller tandläkare besök. Fluid, tryck och instängdhet inte kan raderas genom att hosta eller svälja, i kombination med förkylningssymptom, kan faktiskt vara en blockerad eustacian röret, som antingen kan gå iväg på egen hand, eller måste kontrolleras av en läkare om den varar i dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.