Vilka olika typer av hjärnskador?

Brain trauma uppstår när en person har en skada på hjärnan, och kan vara lätt eller svår. När en person råkar ut för trauma till hjärnan, han eller hon kan förlora motoriska funktioner tillsammans med kognitiva och fysiska abilities. Physicians använda Glasgow Coma Scale att fastställa omfattningen av hjärnskador. Detta är en neurologisk skala som mäter nivån på en persons medvetande. Rancho Los Amigos Skala används för att övervaka återvinningen i hjärnan.

Det finns flera olika typer av hjärnskador. En mild skada kan orsaka en övergående symtom under en svår skada kan kräva år av rehabilitering. De två vanligaste typerna av hjärnskador är traumatiska hjärnskador och förvärvade hjärnskador.

Traumatisk hjärnskada uppstår från yttre kraft på huvudet eller nacken. Dessa skador kan uppstå från slag mot huvudet eller aggressiva vrider på nacken. Några sätt detta skulle kunna hända inkluderar fall, trafikolyckor fordon, och kraftig omskakning. Hos spädbarn, Shaken baby syndrome är en typ av traumatisk hjärnskada.

En förvärvad hjärnskada orsakas av ett tillstånd eller sjukdom. Denna typ av skador kan orsakas av stroke, giftiga förgiftning eller hjärntumörer. Degenerativa sjukdomar och brist på syre också kan orsaka den här typen av hjärnskador.

blödning i hjärnan är en annan typ av hjärnskada. Blodkärl i hjärnan kan spricka vilket resulterar i en intracerebral blödning. Symptomen kan inkludera huvudvärk, förlust av syn, och ögonsmärta.

När en person diagnostiserats med en hjärna trauma bör läkare avgöra om rehabilitering behövs. Rehabiliteringsprogram kan variera beroende på vilken typ av hjärnskada och beräknad återhämtningstid. Behandlingen består vanligen av sjukgymnastik och dagliga aktiviteter. I extrema fall kan patienter som behöver lära sig läsa och skriva igen.

Terapi för hjärnskador tar normalt rum på ett polikliniskt eller genom ett boende med stöd anläggning. Behandlingen kan pågå i flera veckor, månader eller år, och ibland patienten inte kan göra en fullständig återhämtning.

Det kanske inte alltid uppenbart när en person har råkat ut för en hjärnskada. Patienten kan ha träffat hans eller hennes huvud och inte har symtom förrän ett par timmar senare. Vissa tecken på en eventuell hjärnskada är huvudvärk, förvirring och minnesförlust. Om hjärnan trauma inte behandlas, kan den orsaka bestående skador eller dödsfall.

hjärnskador kan påverka patienten och patientens familj, med känslomässiga och ekonomiska svårigheter. När problem uppstår med behandling eller finansiella frågor, en hjärnskada advokat eller specialist kan behöva ingripa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.