Vilka effekter stress har på kroppen?

effekter av stress på kroppen är många och är riskfaktorer för en rad medicinska tillstånd. Däremot kan en liten mängd av stress, särskilt i en farlig situation har vissa positiva konsekvenser. Man läser ofta av människor som kan göra fantastiska saker under stress, som att lyfta bilar till fri fångade barn. Konstant, eller kronisk stress, å andra sidan ofta är förenat med hälsorisker i stället för bidrag.

När man upplever stress, finns det omedelbara effekter på kroppen. Hjärnan börjar producera högre nivåer av hormoner som adrenalin, kortisol och kortison. Det stoppar också produktionen av kemikalier som dopamin och tillväxthormon. Dessa senare hormoner, speciellt dopamin, är nödvändiga för humör balans.

Andra effekter av stress på kroppen inkluderar en ökad hjärtfrekvens, snabb andning, och en omläggning av blodflödet till musklerna och hjärnan. Normal matsmältning mönster bromsa eftersom mindre blodflödet riktas i matsmältningsorganen. Kemikalier som hjälper form trombocyter också släpps, och man kan notera svett och spända muskler som effekter av stress.

Stress inte bara förekommer i dåliga eller farliga situationer, men förekommer också i lyckliga eller spännande situationer . Till exempel sätter en tur på en snabb bergochdalbana snabbt kroppen till en stressad stat, även om en njuter av åkturen. Varningar på spännande turer om inte åkte berg-och dalbana om man har hjärtproblem är det av goda skäl. Det kanske inte är en bra idé att betona hjärtat med en plötsligt förhöjd puls och ökad risk att utveckla blodproppar. Detta kan leda till plötslig livshotande arytmier, hjärtattack eller stroke.

Det finns också samlade effekterna av stress på kroppen. Ju längre och ju oftare man upplever stress, desto mer sannolikt är ett börjar med hälsoproblem. Några långsiktiga effekter av stress är: störning av sömnen, huvudvärk, ont i magen, viktökning eller viktminskning, och ackumulering av fett runt buken. Vissa studier har fokuserat på hur hormonet kortisol har en tendens att stimulera fett lager runt magen. Ännu allvarligare är det faktum att kronisk stress kan leda till dålig hjärthälsa, högt blodtryck och ökad risk för hjärtinfarkt och slaganfall.

Effekter av stress på kroppen kan också leda människor till copingstrategier som förvärra stress och deras hälsa. Till exempel, vissa människor röker, äter för mycket eller missbrukar alkohol eller droger som en reaktion på stress. Dessa strategier kan tyckas att tillfälligt lindra stress, men då bidrar till den sammanlagda dålig hälsa och riskfaktorer för sjukdom. Sådana metoder för att hantera kan snöbollseffekt stress i mycket högre riskfaktorer för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke.

Personer som arbetar med en hög grad av stress kan också utveckla vissa villkor som är stress-baserade. Kronisk stress kan leda till ihållande sömnsvårigheter, panikattacker, och ångestsyndrom. Dessa långsiktiga effekter av stress kan förändra en persons förmåga att fungera på rätt sätt, att arbeta effektivt, eller att delta fullt ut i deras liv. Vidare, i ett försök att bekämpa effekterna av stress, många vänder sig till medicinering.

Även om medicinering kan vara till hjälp för att hantera effekterna av stress, har vissa mediciner har visat sig att förkorta livslängden. Läkemedel för humörstörningar som bipolär är kopplade till kortare livslängd, delvis på grund av de negativa effekterna av stress på kroppen, och viktökning många erfarenheter av dessa läkemedel. Men kognitiv beteendeterapi tillsammans med medicinering har visat sig hjälpa människor mer effektivt hantera stress. Faktum är att människor som lider av kronisk stress kan lära sig strategier i terapi för att ogilla stress och minska dess övergripande effekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.