Vilka är symtomen på West Nile-virus?

West Nile-virus (WNV) är avtal genom bett av en smittad mygga och kan vara en potentiellt allvarlig sjukdom som drabbar centrala nervsystemet. Omkring 80% av alla dem som får WNV inte kommer att ha några symptom alls, aldrig veta att de var smittade.

Ungefär 20% som drabbas WNV kommer att utveckla West Nile Fever (WNF). Symptomen på WNF är feber, huvudvärk, värk i kroppen, eventuella kräkningar, trötthet, svullna lymfkörtlar och i vissa fall ett utslag på mage eller rygg.

Det finns ingen specifik behandling mot West Nile-virus, och symtomen klingar av på egen hand. Over-the receptfria mediciner för att lindra huvudvärk och värk i kroppen kan ge lindring. Symtom normalt pågå i några dagar, men kan vara flera veckor, även hos friska människor. WNF har ingen varaktig skadliga effekter.

Den verkliga oro över WNV har att göra med den något mindre än 1% av de smittade, som kommer att utveckla svår neuroinvasive sjukdom. Dessa WNV allvarliga sjukdomar är:

  • West Nile-encefalit (hjärninflammation)
  • West Nile meningit (inflammation i membranet runt hjärnan och nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ryggmärg)
  • West Nile-polio (inflammation i ryggmärgen)

Symtom på allvarlig sjukdom kan inkludera hög feber, huvudvärk, kramper, muskelsvaghet, stel nacke, stupor, förvirring , domningar och förlamning. Vid svår sjukdom kan symtomen vara flera veckor och kan leda till permanent neurologiska skador.

Det är möjligt att uppleva korta WNF symtom innan man allvarlig sjukdom, men Center for Disease Control ( CDC) känner inte till andelen personer där detta inträffar.

Det finns ingen behandling för West Nile-virus svår sjukdom, men det är sjukhusvård nödvändig för att ge vård efter behov. Det kan till exempel IV vätskor, respiratoriska stöd eller förebyggande åtgärder mot sekundära infektioner.

West Nile-virus inte kan spridas genom en kram, en beröring, eller ens kyssas, men ett litet antal fall har rapporterats spridning genom amning och under graviditet, från mor till barn.

Det bästa sättet att undvika West Nile-virus är att undvika myggor. Myggor är mest aktiva i gryning och skymning. Om det finns mygg i ditt område och du måste vara utomhus, använd ett insektsmedel som innehåller DEET. Myggor dras till mörka kläder, om du kläderna du inte bara attraherar färre mygg, men du kan se dem på dina kläder. Se till att skärmarna på fönster och dörrar är säkra, och tillåter inte stående vatten för att samla in i din gård, eftersom det ger en grogrund för myggor.

Myggor kontrakt West Nile-virus genom fodret på infekterade fåglar. Om du ser en död fågel inte använda dina bara händer för att ta bort den. Kontakta din lokala hälsodepartementet för anvisningar om omhändertagande av kroppen.

CDC konstaterar att lindrigare fall av West Nile-virus kommer att förbättra på egen hand, och i dessa fall läkarvård är onödig. Men om du misstänker att du kan ha WNV, även i en mild form, ser en läkare alltid är en bra säkerhetsåtgärd att ta. Om dina symptom är hårdare, till exempel en svår huvudvärk eller förvirring, omedelbart uppsöka läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.