Vilka är symtomen på Mononukleos?

Mononukleos eller mono är en infektion med Epstein-Barr virus (EBV) och de flesta människor får denna sjukdom på ett eller annat tillfälle, oftast i barndomen eller i tonåren. Symtom, särskilt hos barn under tonåren, kan vara ganska mild och kan se ut som fall av andra influensor eller virus. Massor av människor aldrig diagnostiserats med denna sjukdom, men bloodwork studier om medelålders vuxna visar att de flesta människor har haft det, även om de inte kan minnas det. Variation av svårighetsgrad av symptom av mononukleos och i uttryck av sjukdomen bör beaktas. Vissa människor får svårare fall, och andra får väl snabbt och aldrig diagnostiserades.

De första symptomen på mononukleos kommer sannolikt att visas en till två månader efter en person har utsatts eller i ännu mindre tid hos yngre barn. Dessa omfattar ofta extrem trötthet eller en känsla av att energin helt enkelt har lämnat kroppen. Vissa personer upplever också frossa och hitta mat oattraktiv.

Efter en dag eller två av dessa känslor kan människor konstatera framväxten av en feber och en mycket ont i halsen. Halsont är definitivt en av de viktigaste symptomen på mononukleos, tillsammans med trötthet. Det kan vara oerhört smärtsamt att svälja, vilket kan göra äta och dricka svårt. Det kan skada att tala och lymfkörtlar i nacken kan känna sig svullen, vilket kan förvärra halsont känsla. Människor kan ha en vit färgad beläggning på baksidan av halsen och på tonsillerna också.

Andra symptom på mononukleos kan variera. Vissa människor utveckla ett platt röda utslag på delar av huden, som särskilt kan vara i närheten av halsen och käklinjen. Mono kan orsaka mjälte att förstora, och vissa människor kan känna detta som svåra magsmärtor, speciellt när du flyttar. Feber kan öka efter de första dagarna av infektion, och kan mätas var som helst mellan 101-104 grader F (från 38,33 till 40 grader C). Feber är inte i alla människor.

En läkare bör vanligen bekräfta mono diagnos, särskilt för ungdomar och vuxna som kan ha de mest allvarliga fallen. Symptomen på mono att läkare söker omfatta de nyss nämnda. Läkare utför även bloodwork, som kan upptäcka förekomst av EBV antikroppar eller som ser på hur vissa vita blodkroppar (lymfocyter) beter sig, för att bekräfta diagnosen.

Det är inte så mycket som kan göras åt mono förutom att vila mycket och drick mycket vätska. Popsicles eller varma drycker kan vara till hjälp för dem som har problem med att svälja. Ibland finns det komplikationer till mono. Symptomen på mononukleos kan omfatta utveckling av STREP hals eller svullnad av levern.

Även om många människor att återfå ett par veckor, vissa fortsätter att känna sig trött och lätt utmattad i flera månader efter det att symtomen dök, vilket inte är så ovanligt i tonåren och vuxna. Gör för mycket för tidigt kan några av de tidiga symtomen reemerge, särskilt halsont och trötthet. Eftersom mono skov kan förekomma, bör dessa återhämtat sig från sjukdomen gå långsamt i återuppta en regelbunden verksamhet och vara uppmärksamma på att om han börjar visa tecken på återfall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.