Vilka är symtomen av färgblindhet?

Även känd som dålig färgseendet, är färgblindhet ett villkor att folk ibland har från födseln och bara bli medveten om att vid ett senare tillfälle. Det finns olika grader av färgblindhet som gör att vissa människor att se vissa färger med precision, medan andra människor inte kan skilja färger alls. Här är de grundläggande symptomen av färgblindhet som hjälper dig eller ett älskat en vet om du har sjukdomen.

Eftersom det vanligtvis inte smärta, värk eller allmänt obehag bland de tecken och symtom på färgblindhet, är det lätt för folk som har haft tillståndet från födelse till aldrig inse att de inte visa vissa färger som andra människor. Den enda verkliga fysiska tecken på färgblindhet är när det bestäms en person har svårt att identifiera vissa färger. Upptäckten av dålig färgseende kan ske tidigt i livet eller gå oupptäckt i många år.

En vanlig form av dålig färgseende är oförmågan att identifiera olika nyanser av rött och grönt. Symtom på röd och grön colorblindness vanligtvis som upptäcks när det blir uppenbart att barn har svårigheter att fastställa vilka någon nyans oavsett färg. Beroende på hur djup skugga, kan barnet se båda färgerna som någon nyans av grått eller kanske svart.

Symtom på färgblindhet hos barn kan också manifesteras som en oförmåga att erkänna olika nyanser av gult och blått. Återigen blir problemet som vanligtvis synliga när barnet är uppenbarligen inte se vad andra ser. Tester av läkare kan avgöra förekomsten av tillståndet och eventuellt även fastställa graden av färgblindhet.

Symptomen av färgblindhet är mest uppenbar när den enskilde inte kan skilja några färger alls. När detta är fallet, symptomen av färgblindhet kretsar runt varje objekt ser ut att vara någon slags nyans av svart eller grå, vilket gör den enskilde att uppleva världen på ett sätt som inte är till skillnad från att se en gammal film som produceras i dagar innan färgfilm.

Det är viktigt att notera att medan symtomen av färgblindhet kan tyda på närvaro av ett permanent tillstånd som kan hanteras, det finns situationer då oförmågan att skilja mellan vissa färger är en indikator på en mer allvarlig fysisk sjukdom. Om en person inte har en historia av problem med färger och plötsligt inte kunna identifiera dem korrekt, vidta åtgärder för att se en läkare omedelbart. Problemet kan vara en ögoninfektion som kan behandlas effektivt och åter är fullt sortiment av färg erkännande när behandlingen av infektionen lyckas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.