Vilka är de vanligaste sjukdomar i hjärnan?

Biverkningar i hjärnan är inte ovanligt lidanden hos människor, som har den mest utvecklade hjärnor varje varelse att gå jorden. Sjukdomar i hjärnan varierar från lätt känslomässig eller kemisk obalans på svåra trauman och skador. De vanligaste sjukdomar i hjärnan är sådana som påverkar en persons förmåga att interagera med världen omkring sig i effektiva och acceptabla sätt. Dessa inkluderar autism, inlärningssvårigheter, depression och Attention Deficit Disorder (ADD).

De vanligaste sjukdomar i hjärnan som inte orsakas av skador kan ha många olika orsaker. Den komplexa mänskliga hjärnan, med dess högt utvecklade kognitiva förmågor, har många platser och sätt som saker och ting kan gå fel. Störningar kan ha sin grund i avvikelser i den kemiska eller metaboliska aktiviteter i hjärnan, som i ADD, bipolär sjukdom och andra dysfunktioner. De kan också påverka strukturen i hjärnan själv, till exempel i autism eller Alzheimers sjukdom.

I autism, är det ofta så att det är onormalt lågt blodflöde till vissa delar av hjärnan, vilket resulterar i färre hjärnceller på dessa områden. Dessa villkor nästan alltid närvarande i späd ålder. Alzheimers sjukdom, å andra sidan är en degenerativ tillstånd som främst drabbar äldre, och leder till en gradvis förlust av hjärnans vikt. Det är ofta präglas av förvirring och minnesförlust, liksom en ökad oförmåga att ta hand om sig själv. Läkarna vet ännu inte de exakta orsakerna till Alzheimers, men har förbättrat sin förmåga att diagnostisera den och skilja det från andra villkor som har liknande symptom.

Många sjukdomar i hjärnan inte själva bristen på mental funktion, men kan leda till det. Stroke och hjärnskada är bland de vanligaste sjukdomar i hjärnan som kommer plötsligt och orsakas ofta av yttre faktorer. Hjärnskada är naturligtvis orsakas av händelser utanför hjärnan. Förutom fysiska trauman, som i sig är mycket allvarligt, och sjukdomar i resten av kroppen kan orsaka skada på hjärnan. Hjärtsjukdom, högt blodtryck, och värmeslag är bland dessa.

Stroke är den vanligaste cerebrovaskulär sjukdom, vilket innebär en sjukdom som påverkar blodflödet till hjärnan. Det inträffar när en artär i hjärnan är blockerad, eller om blödning inträffar i hjärnan. Båda kan leda till syrebrist i det berörda området, såväl som hjärtinfarkt, skadegörelsen på ett område av vävnad. Alla slag leda till att blodflödet förvägras en viss del av hjärnan, men de kan variera i storlek från stora till knappt märkbara. De kan förekomma i vilken del av hjärnan, och därför har ett obegränsat utbud av möjliga effekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.