Vilka är de vanligaste TIA symptom?

En transitorisk ischemisk attack eller TIA är ett tillstånd som yttrar sig på ett sätt som liknar upplever en stroke. Som ibland kallas en mini-stroke, orsakar TIA inte någon typ av permanenta skador i sig. Men upplever ett angrepp av detta slag skulle kunna innebära att chanserna att få en fullt utvecklad stroke är betydligt större, och en läkare bör konsulteras omedelbart.

Även TIA inte orsakar några bestående skador, finns det en rad symtom förknippade med denna typ av hjärnan anfall. En av de vanligaste TIA symtom är plötslig yrsel som åtföljs av en minskad känsla av balans. Även när de enskilda sitter, kan ischemisk attack orsakar den enskilde att känna sig som om han eller hon är på väg att falla ur stolen.

En plötslig förändring i vision är också en av de mer frekventa TIA symtom. I vissa människor kan visionen bli suddig plötsligt. Andra upplever en kort period av blindhet i ett eller båda ögonen. Ett annat uttryck för detta symtomet är den plötsliga uppkomsten av dubbelseende som varar under hela attacken och en tid efteråt.

Förändringar i tal och kognition är också TIA symtom som upplevs under och efter en attack. Den enskilde kan plötsligt har mycket svårt att tillkännage korrekt. Samtidigt, förmågan att förstå vad andra säger allvarligt kan försämras. Som attack slutar dessa symtom börjar avta och kan försvinna helt inom en dag eller två av avsnittet.

Även med den mildaste av attacker, är den enskilde kan känna en uttalad känsla av svaghet i armar och ben samt några domningar. Med TIA symptom av denna typ får armar och ben blir tillfälligt förlamad, eller åtminstone har en känsla av tyngd som gör rörelsen mycket svårt. Ansiktsmusklerna kan även få domningar eller förlamade för en tid. Normalt dessa symptom uppträder på ena sidan av kroppen samtidigt som det inte påverkar den andra sidan.

När någon TIA symptom visar sig, är det viktigt att söka läkarvård så snart som möjligt. Även om attackerna tenderar att inte ge några bestående effekter, en stor andel av dem som upplever en transitorisk ischemisk attack kommer att övergå till erfarenhet en stroke inom en snar framtid. För att minimera eventuella skador som kan bli följden av en fullt utvecklad stroke bör de enskilda se en läkare för en fullständig bedömning. Åtminstone den kraft av den kommande stroke och efter effekter kan minimeras. I vissa fall, medicinsk vård omedelbart efter en ischemisk attack kan även förhindra uppkomsten av en stroke helt och hållet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.