Vilka är de olika typerna av knäskada?

En knäskada kan vara smärtsamt att uppleva och återhämta sig från. Beroende på vilken typ av knäskada kan det ta veckor eller månader att återhämta sig och i vissa fall kan knä aldrig bli detsamma igen. Knät i sig är en gemensam, men kring det gemensamma är muskler, senor och ligament, som alla kan skadas av stötar eller trauma, resultera i personskador.

När en knäskada är resultatet av sträckt eller trasiga ligament, är det också kallas en vrickning. Det finns fyra ledband i knät område som förbinder lårbenet med skenbenet. En knäskada som följer av slits i en av dessa ligament är kategoriserade efter vilken typ av ligament vrickning. Den mediala säkerheter ligament (MCL) finns längs med insidan av knät. I sidled säkerheter ligament (LCL) finns längs utsidan av knät, hålla den yttre delen av knäet stabilt. Den främre korsband (ACL) förbinder lårben och skenben i centrum i knä-och rotation och framåt. En ACL knäskada är vanligt i idrottsmän. Slutligen är den bakre korsband (PCL) finns på baksidan av knäet.

En vrickning kan påvisas genom ett knäppande eller knäppa ljud, smärta i knäet, svullnad eller oförmågan att lägga vikt på benet. Liknande symtom resultat från stammar, som är en typ av knäskada som beror på helt eller delvis sönder en muskel eller sena som omger knäet.

Förutom en vrickning eller stam, som båda är en gemensam knäskada, andra knäproblem som tendinit-eller inflammation i senor, frakturer och dislokationer är möjliga. En fraktur innebär trasiga, spruckna, eller till och med krossade ben och får diagnosen röntgenbildgivande. Knät kan också lida brosk skada, vilket innebär en liten bit brosk avbrutna slutet på ett ben.

En person kan också drabbas av artrit i knät, eller inflammation i knäleden. Ibland inflammation är akut eller kort sikt, och är resultatet av skada. I vissa fall är det ett kroniskt problem, och är resultatet av ett permanent tillstånd snarare än en särskild skada.

För att undvika knä under fysisk aktivitet, är det viktigt att följa idrottsmedicin riktlinjer och ordentligt stretch muskler och senor före och efter fysisk aktivitet. Ortopediska och idrottsläkare medicin kan behandla knäskador. Behandlingen kommer att variera från att hålla knä insvept hårt för att minska rörligheten medan skadan läker till operation. Den typ av behandling beror naturligtvis på typ och svårighetsgrad av skadan.

Om du drabbas av en knäskada och har symtom som svullnad, orörlighet och smärta, eller du hör en pop eller snap, se en läkare för korrekt diagnos och behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.