Vilka är de olika typerna av handledsskada?

handledsskada kommer i många former. Det kan vara så enkelt som uppbär en liten klippa, bita eller bränna på handleden, eller så komplicerat som monotona rörelser störningar som kan leda till kronisk smärta i handleden. Förstå de skador som kan uppstå är användbart för att diagnostisera plötslig smärta i handleden. Kan naturligtvis korrekt diagnos leda till behandlingar eller förslag som kan hjälpa läka eller åtminstone kompensera för en handledsskada.

Som nämnts, nedskärningar, biter (djur eller insekt) eller brännskador är vanliga lidanden av handleden. Dessa måste tas hand om på det sätt som föreskrivs för varje. En liten skär eller bita kan behöva rengöring och ett bandage i några dagar. Burns som är öppna, blåsor eller ymnig kräva läkarvård. Alla sår som börjar bli varm, utstrålar pus eller har röda streck runt det kan vara smittade, och en läkare bör konsulteras för att avgöra om behandling av oral eller utvärtes antibiotika krävs.

Andra vanliga skador av handleden inkluderar frakturer på ben vid handleden eller stukningar. Stukningar är stretching eller i allvarliga fall, slet av ligament i handleden. Mild stukningar kan vara svullen men kan behöva mer än vila och is för ett par dagar. Vissa människor må bättre om de bär ett ess bandage eller ett stag för att hålla handleden orörlig. Alla eventuella vrickning som fortfarande innebär svullnad, som inte kan flyttas, eller som innebär extrem smärta bör utvärderas av en läkare. Det är inte alltid möjligt att skilja mellan vrickning och fraktur utan en x-ray.

Frakturer på handleden kan innebära olika ben och ofta uppstår när människor faller på en utsträckt hand. En fraktur är i grunden ett brutet ben, och nästan alltid kräver gjutning så att läkningen kan börja. Barn är benägna att handleden frakturer och äldre vuxna kan vara mer benägna att få dem också, på grund av svagare ben styrka. De är också vanligt bland dem som deltar i många typer av sporter. Doktor behandling är nödvändig för en handledsskada som kan vara en fraktur.

En annan typ av handledsskada som är allt vanligare beror på monotona rörelser. Karpaltunnelsyndrom är en av de mest kända av dessa, typiskt orsakas av kompression av nervus medianus i punkt i handleden. Det kan leda till smärta i handleden, och domningar eller smärta i tumme, pekfinger och långfinger, och eventuellt halva ringfingret. Ett villkor ganska likt detta är Guyon: s kanal syndrom, där ulnar nerve blir komprimerad i Guyon: s kanal. Smärta kan förekomma i handleden och domningar, stickningar eller smärta kan uppstå i lillfinger och ringfinger. Båda dessa villkor har många behandlingsalternativ, inklusive att stoppa verksamhet det rör sig eller hitta mer ergonomiskt sätt att utföra det. Använda hängslen för att stabilisera handleden, och eventuellt utföra operation om komprimering är betydande finns andra alternativ.

Upprepad vikt på eller knölar till handlederna kan orsaka en handledsskada som kallas bursit. Detta skapar en situation där det vätskefyllda fickor som omger lederna blir inflammerade och skapar smärta. Modifiera verksamhet kan bidra till att lösa denna fråga, men med en läkare är användbart för diagnos. Gemensamma problem, där lederna inte stå stabilt eller bära bort efter skada, kan också påverka handleden rörelse också, och detta kallas ofta artrit. Handledsskada av denna form är möjligt med den autoimmuna sjukdomen reumatoid artrit också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.