Vilka är de olika typerna av Nedsatt tumör?

En nedsatt tumör är en svullnad eller skador i njuren som uppstår på grund av onormal celltillväxt. Njurarna är en ihopkopplad organ i den bakre, eller tillbaka, i buken som ansvarar för urinproduktion, blod filtrering och reabsorption av behövs vatten, salter och socker tillbaka in i blodet, bland andra funktioner. Det finns flera typer av nedsatt tumörer, som kan vara godartade eller elakartade. Om tumören är godartad, det är inte cancerogena och inte metastasera, eller sprids, i andra vävnader och inte växa på ett okontrollerat sätt. Om tumören är elakartad, blir det gradvis sämre genom onormal tillväxt och spridning till andra vävnader via blod, lymfa eller direkt invasion.

godartad nedsatt tumörer inkluderar nedsatt adenom, nedsatt oncocytoma, angiomyolipoma, fibroma och lipom . Även nedsatt adenom är små och godartade påminner de nära maligna njurcellscancer (RCC) celler och allmänt anses vara precancerösa. Liksom renala adenom är nedsatt oncocytomas också anses vara allvarliga cellförändringar, liknar RCC celler i mikroskop och vanligtvis finns inga symptom. Till skillnad från renal adenom, nedsatt oncocytomas är inte unika för njuren och ofta blir stor. För att förhindra cancer från att utvecklas, läkare brukar rekommendera att operera bort båda njurarna adenom och nedsatt oncocytomas om patientens allmänna hälsa tillåter det.

En angiomyolipoma, även kallad en nedsatt hamartom, är en godartad tumör som följer av en sällsynt genetisk mutation som vanligtvis förekommer hos medelålders kvinnor. Även om det inte precancerösa, en stor angiomyolipoma är potentiellt dödlig om den spricker. Om detta nedsatt tumören är stor, börjar växa, eller uppvisar symtom bör läkare rekommendera sannolikt kirurgiskt avlägsnande eller en arteriell embolisering förfarande.

En fibroma är en annan sällsynt godartad nedsatt tumör, vanligare hos kvinnor. Denna tumör är ofta asymtomatisk, sker på kanten av njuren och liknar maligna tumörer. Eftersom det är svårt att diagnostisera om tumören är elakartad eller godartad, läkare rekommenderar ofta kirurgiskt avlägsnande. Lipom är också sällsynta och vanligare hos medelålders kvinnor. Detta nedsatt tumör påverkar fettceller i njuren kan medföra symtom på regional smärta och blod i urinen och kan vara förstadium till hudcancer.

Maligna tumörer oftast resultatet av en cancer som kallas njurcellscancer (RCC), som har sitt ursprung i epitel i proximala tubuli i nephron av njuren. Malignt nedsatt tumörtyper klassificeras baserat på utseende cancerceller i mikroskop. De fyra särskilda typer är klarcellig njurcellscancer, papillär njurcancer, chromophobe njurcellscancer, samla kanal. RCCs som inte passar egenskaper om de fyra typerna kallas oklassificerade renala cancer. Kirurgiskt avlägsnande med ett förfarande som kallas nefrektomi rekommenderas för alla typer av njurcancer när tumören är begränsad till njuren.

Töm njurcellscancer är den i särklass vanligaste. Cellerna i dessa tumörer dyker upp blek eller rensa i mikroskop. Papillär njurcancer uppvisar finger-liknande prognoser från cancercellerna och indelas i två grupper, typ I och typ II. Typ II har mer risk för metastaserande. Chromophobe RCC celler likna klarcellig RCCs, men oftast metastaser inte tydliga njurcellscancer. Samla kanal cancer är mycket sällsynt, mycket aggressiv, och liknar papillär njurcancer.

Andra typer av elakartade tumörer omfattar Wilms tumör, övergångsbestämmelser cell carcinoma och renalt sarkom. Wilm's tumör, även känd som nephroblastoma, är en tämligen sällsynt nedsatt tumör som drabbar små barn. Detta nedsatt tumören kan sprida sig till andra vävnader, men är mycket behandlas med metoder såsom kirurgi, kemoterapi och strålning.

Transitional cell carcinoma är en njurcancer som har sitt ursprung i njurbäckenet, där njurarna formulerar med urinledaren. Detta nedsatt tumör är sannolikt orsakas av cigarettrökning och behandlas av nefrektomi, kemoterapi och strålning. Nefrektomi är den första av behandlingen och normalt omfattar kirurgiskt avlägsnande av den drabbade njuren, urinledaren och en del av eller hela blåsan.

En nedsatt sarkom är en sällsynt cancer som påverkar bindväven av njuren. Detta nedsatt tumören kan medföra symtom på blod i urinen, en påtaglig knöl i buken och nedre delen av ryggen. Om nedsatt tumören är lokaliserad och patienten tål operation, kommer läkare rekommenderar sannolikt nefrektomi. Cytostatika och strålning kan också användas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.