Vilka är de olika typerna av Kidney mässan?

Upptäckten av några njur-massa kan en skrämmande händelse för någon. Många frågor måste lösas för att bestämma storleken, naturen, och grunden för massa, samt hur den ska behandlas. Mest njure massorna, eller tumörer som de oftast kallas, är godartade. Detta innebär att de inte är cancerogena, och för det mesta inte farlig.

Cancer är nog den mest kända och mest fruktade njure massa. Njur-eller njurcancer uppstår när celler börjar dela sig okontrollerat tills de så småningom bilda en massa på en eller båda njurarna. Denna typ av njure massa kan vara livshotande om den inte fångas och behandlas tidigt.

De flesta typer av njure massa inte är skadliga och inte är cancerogena. De kan bilda för en rad olika skäl och oftast inte utgör någon omedelbar fara för patienten. Vilken typ av njure massa en patient har i allmänhet av bestämmelserna genom att göra en biopsi och varje tumör klassificeras av läge och typ av massa.

Nedsatt adenom är den vanligaste formen av godartad njure massa. Nedsatt adenom i allmänhet presentera sig som små utväxter på båda njurarna och oftast asymtomatiska. De är vanligtvis hittas under en sökning används för att kontrollera för något annat sjukdom och är. Ibland är de klassificerade som precancerösa och övervakas noga för tillväxt. Ofta är de avlägsnas kirurgiskt för att förhindra att cancer i framtiden.

En annan relativt vanlig njure massa är renal onocytoma. Denna typ av tumör kan bli mycket stora och ofta kan nås på andra områden än njurarna också. Män är mer benägna att få denna typ av tumör än kvinnor, och det är allmänt tillgängliga utan symtom. Denna typ av tillväxt även anses cellförändringar och är oftast avlägsnas kirurgiskt.

Angiomyolipoma är en mycket sällsynt typ av njure massa som vanligtvis kommer som en bieffekt av en genetisk mutation. Denna mutation kan leda till tumörer i olika delar av kroppen. Tumörerna är vanligen, men inte alltid, tillsammans med ett tillstånd som kallas tuberös skleros. Patienter som inte upplever några symptom i samband med tumörer är vanligtvis bevakas noga för eventuella förändringar, men inte får någon behandling om inte symptom.

Fibroma är en annan ovanlig form av njur-massa, och ofta inte skiljas från cancerceller utväxter. Av denna anledning är fibrom allmänhet avlägsnas genom operation. Lipom är också mycket sällsynta och betraktas cellförändringar och behandlas på lämpligt sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.