Vilka är de hälsofördelar med grönsaker?

Folk säger ofta till oss att äta sina grönsaker, och det finns en god anledning till detta: det finns många hälsofördelar av grönsaker som gör dem en mycket viktig del av människans kost. Att äta mellan fyra och åtta en kopp portioner om dagen ger en rad fördelar som inte kan erhållas från andra livsmedel källor.

Grönsaker innehåller en rad vitaminer och mineraler som är bra för människans kost. Saker som kalium, C-vitamin, folat och vitamin A, bland många andra, finns i överflöd i grönsaker. Dessa vitaminer och mineraler behövs av kroppen på en daglig basis, och de hjälper också kroppen hålla sig frisk så att den kan förhindra eller hantera sjukdomar och skador. Gravida kvinnor och personer med vissa kroniska sjukdomar verkar också dra nytta av ett ökat intag av kosten mineraler och vitaminer.

Andra positiva hälsoeffekterna av grönsaker kan hittas i fytonäringsämnen som de innehåller. Dessa näringsämnen tycks inte omedelbart nödvändiga för människans kost, men de tycks ge en del fördelar, exempelvis skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Diabetes, vissa former av cancer, njursjukdom, stroke och förlust av benmassa tycks åtminstone delvis förebyggas med ett högt intag av grönsaker, vilket framgår i ett flertal kosten studier.

Studier har också föreslagit att äta hela livsmedel visas att göra större nytta än konsumerar tillskott. De positiva hälsoeffekterna av grönsaker kan inte ersättas, med andra ord, genom att äta vitaminer, eftersom grönsaker har komplexa spårämnen som inte kan kopieras, och eftersom grönsaker själva verkar för att hjälpa kroppen metabolisera användbar vitaminer och mineraler.

grönsaker är också högt i fiber, som kan minska risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer och reglerar matsmältningen. Fiber kan också hittas i hela bär. Frukt-och grönsaksjuicer brist fiber, även om de innehåller många av de vitaminer och mineraler som finns i hela bär. De positiva hälsoeffekterna av grönsaker kan erhållas från råa eller kokta grönsaker, med frysta grönsaker är ett bra alternativ när färska grönsaker inte är tillgängliga.

Något att tänka på när du tänker positiva inverkan på hälsan grönsaker är att det är en bra idé att äta en regnbåge av färger. Grönsaker i olika färger har olika nivåer av vitaminer och mineraler, och genom att äta en rad olika färger, kan människor se till att de får full arrray näringsämnen de behöver. Morötter till exempel innehåller mycket vitamin A, medan mörkt gröna bladgrönsaker har massor av kalcium. Morötter eller broccoli räcker inte ger fullständig näring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.