Varför är det så svårt att hitta ett vaccin mot aids?

När förvärvat immunbristsyndrom (AIDS) första brast på allmänna medvetandet på 1980-talet var många folkhälsan tjänstemän optimistisk och tror att ett vaccin mot sjukdomen skulle utvecklas av 1990-talet. Som 1990-talet led utan några tecken på ett aids-vaccin eller botemedel, några medlemmar av de förlorade allmänhetens tilltro till den offentliga vårdinrättning. Med många vacciner på marknaden för andra sjukdomar, var avsaknaden av ett aids-vaccin ifrågasätts. Orsakerna till svårigheter med att skapa ett aids-vaccin är mycket komplicerade, och vissa forskare är oroliga för att ett vaccin aldrig faktiskt kan utvecklas.

En traditionell vaccin är konstruerat för att förebygga sjukdomar, men inte nödvändigtvis infektion. Den poliovaccin, till exempel införs antikroppar i människokroppen för att hjälpa den bekämpa polio när den utsätts för sjukdomen. Någon som har vaccinerats mot polio kan fortfarande vara infekterade med polio, men smittan kommer inte att träda i nervsystemet och leda till polio sjukdom. Ett aids-vaccin måste dock förhindra infektion, eftersom kroppen inte kan läras ut för att bekämpa viruset naturligt. Sedan aids arbetar inifrån immunsystemet, är kroppen inte kan känna igen och bekämpa den.

utveckla ett vaccin som förhindrar smitta är ytterst svårt. De flesta försök med ett aids-vaccin har visat att en vaccinering kan komma att hjälpa avvärja vidare till fullt utvecklad aids, men att förebygga infektion kan visa sig vara en utmaning. Delvis beror detta på det sätt som AIDS fungerar. Men det är också på grund av utformningen av själva viruset. Aids, till skillnad från många andra virus som människor vaccinera mot, är mycket skiftande och mångsidigt.

aids ursprungligen utvecklats på apor, och liksom andra sjukdomar av icke-mänskligt ursprung, muterar det extremt snabbt att anpassa sig till olika den mänskliga kroppen. Dessa snabba mutationer innebär att viruset förändras dramatiskt, och att aids fem år efter att utveckla en teoretisk vaccinet kommer att vara radikalt annorlunda vis gör vaccinet värdelös. Aids har också delas upp i flera grupper, eller klader . Varje klad innehåller olika genetisk information och vart och ett har ett geografiska centrum, en effektiv aids-vaccin skulle behöva för att förhindra infektion från alla stammar av aids, på grund av den globala karaktär mänskliga interaktioner.

forskning för att utveckla ett aids-vaccin fortsätter, samtidigt som forskarna också att arbeta med läkemedel som kan bidra till behandla tillståndet. Men många folkhälsan förespråkar skiftat sitt fokus på förebyggande utbildning, snarare än att vänta på ett aids-vaccin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.