Vad ska jag göra om jag är ett offer för våldet?

Om man är ett offer för våld, han eller hon kan förväxlas eller generad av vad som inträffat. Ett offer för våld förlorar ofta möjligheten för polisen att gripa honom genom att omedelbart ändra en brottsplats. Det finns flera enkla regler att komma ihåg att kan hjälpa en igenom den svåra efterdyningarna av en våldsam upplevelse.

Oavsett vilken typ av våld, det första man bör göra efter en våldsam olycka inträffat är att ringa polisen. Om en har överfallen på gatan, eller carjacked, hitta närmaste offentlig plats och be någon ringa 911. Om man är hemma, helt enkelt samtalet, om det är säkert att göra det.

Om möjligt rapportera en fullständiga namn och plats. Om man är förvirrad, be någon annan i hemmet eller offentlig plats för att tillhandahålla denna information. Ett offer för våld kan känna rädsla för andra människor på grund av vad som just skett. I allmänhet är dock de flesta människor är mer än villiga att hjälpa någon som just har ont. Så att förlita sig på andra kan hjälpa dig att komma till myndigheterna eller till ett sjukhus vid behov.

Det är viktigt för att utsättas för våld bo nära en brottsplats. Om man är i ett hem, bör en vistelse där. Om man inte är hemma, och det finns ingen risk att stanna kvar på platsen för brottet, skall en vara i närheten. Detta kommer att möjliggöra kriminaltekniska utredare att identifiera brottsplatsen och samla in eventuella bevis mot en misstänkt.

Det är särskilt viktigt när det är möjligt att stanna kvar i samma kläder. Detta kan vara mycket svårt för ett offer för våld som har utsatts för sexuellt våld. De flesta våldtäktsoffer vill omedelbart att duscha och bli av med alla kläder de bär. Men även håller på att granskas efter en våldtäkt är känslomässigt svårt, en läkare som utför en sådan undersökning kan dra betydligt mer information från offrets kropp än någon annanstans. När en fysisk undersökning har upphört och att utsättas för våld som våldtäkt vanligen ges möjlighet att duscha och byta kläder, eftersom kläder ofta kommer att hållas som bevisning.

Ofta är ett offer för våld kan känna motvilja i rapporteringen en incident. Detta är särskilt fallet när en har missbrukats av en make, en familjemedlem, eller har varit offer för dagen våldtäkt. Ofta ett offer för våld inte anmäler ett brott eftersom angriparen kan ha hotat honom eller henne. Generellt kan en angripare inte göra bra på de hot. Även om detta är en tid av stora rädsla och chock tenderar att utsättas för våld för att få det bättre psykiskt om han eller hon kan se en angripare arresterad.

För barn eller tonåringar som är offer för våld i hemmet är det förmodligen bäst att ta sig till en säker plats innan du rapporterar en förövare som är en familjemedlem. Det bästa stället att göra detta är på en skola eller ett sjukhus. Däremot kan en rapport även våld i hemmet till en medlem av prästerskapet eller en kurator. En våldsam olycka skall rapporteras så snart som möjligt, från en säker plats. Man kan också överväga att få till en vän eller betrodda familjemedlem hus och ringer polisen.

För en make som är ett offer för våld, är den personliga säkerheten en första oro. Rapportera inte en våldsam incident där en kan höra dig. Samt, inte rapporterar det inträffade till familjen till den våldsamma make. Få till en vän, granne eller en egen familj innan de gör en rapport. Samt, om möjligt ta barn i riskzonen med ett.

Ett offer för våld har de bästa chanserna på rättvisa i juridisk mening genom att rapportera till polisen så snart som möjligt och göra så lite som möjligt ändra kläder eller scenen för ett brott. Den egna kroppen är i en mening, en brottsplats, tills läkarna kan göra en undersökning och slutsatser post.

Denna insamling av information kan vara mycket svårt att gå igenom när en har just utsatts för våld. Om möjligt, be vänner eller betrodda familjemedlemmar som kallas att vara närvarande och erbjuda stöd. Vad bra, vet att man kan begära avbrott under en lång fysisk undersökning. Enduring en examen, men svårt, kan bidra till att en inte längre ett offer för våld, utan i stället en stark och starka röst för rättvisa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.