Vad ska jag förvänta mig av en Menisk MRI?

Magnetisk resonanstomografi (MRT) skannar används för att hjälpa läkarna diagnostisera problem med ben, vävnader och inre organ. Det är vanligt att en person som har lidit en svår knäskada att genomgå en menisken MRT så att läkare kan kontrollera tårar i den gemensamma vävnaden. En MRI kan avslöja omfattningen av skador på viktiga vävnad som ger stabilitet och dämpning för knäet. Satsa på en menisken MRT kan orsaka ångest i en person som aldrig har haft en MRI förut, men att lära vad du kan förvänta förväg bidrar till att minska oro och förvirring. I slutändan kan en enskild förvänta sig en smärtfri procedur som bara varar ca 30 minuter.

En MRI-maskin är en stor tub som använder magnetiska impulser för att skapa en bild av inre kroppsdelar. Elektromagnetiska vågor excitera vätejoner i cellerna, vilket får dem att anpassa ett visst sätt. En andra uppsättning magnetiska vågor införs i en annan vinkel att uppröra joner. När magnetfält är avstängda, de joner respons och slutligen bosätta sig. Genom att registrera förflyttning av joner kan MRT maskinen tillverka mycket exakta bilder av interna strukturer som visar skada på menisken vävnad.

Under en menisk MRT, är patienten vanligen instrueras att ligga ned på en bekväm bord på basen av MR röret. I de flesta fall behöver endast den skadade benet placeras inuti röret. Tekniker är närvarande under förfarandet för att tala med patienten, svara på frågor och förklara vad som händer. Det är viktigt för en patient att förbli mycket stilla under den, så att resultaten kommer att vara korrekt. Det är vanligt att höra högt klick eller stötar, som helt enkelt är de magnetiska fält som aktiveras eller inaktiveras.

De flesta menisken MRI förfaranden tar bara 30 till 45 minuter, varefter patienten får ersättning och ledighet. MRI resultat inte är tillgängliga omedelbart efter ett förfarande. Specialister måste först analysera och tolka genomsökningar, och leverera dem till läkare. Patienter får oftast resultaten från sina läkare inom en vecka. Läkare förklara resultaten och fastställa den bästa kuren, vilket kan innefatta sjukgymnastik sessioner, medicinering eller operation.

Det är viktigt att tala med en läkare om eventuella kvarvarande medicinska tillstånd innan du går i för en menisken MRT. Eftersom maskinen använder kraftfulla magneter, förekomst av metallföremål inuti kroppen kan störa resultat och medför hälsorisker. En patient med en pacemaker eller en konstgjord metall höft, till exempel, kanske inte kan få en MRI. Läkare och tekniker kan avgöra riskerna och besluta om övriga diagnostiska metoder vid behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.