Vad kan jag förvänta mig från en Dental Rengöring?

En tand städning är en ganska rutinmässig förfarande som är sällan smärtsam. De som fruktar tandläkare eller som har markerats tand känslighet kan känna mer obehag än den genomsnittliga patienten. Vad bra, hade de som inte har sina tänder rengjorda på ett tag kan förvänta sig att uppleva en längre rengöring, och några ytterligare dra eller skrapa för att ta bort plack från tänderna. Men för de flesta, en dental städning är mer obekvämt än smärtsamma.

När kan förvänta sig den genomsnittliga dentala rengöring kan ta mellan 30 minuter till en timme. Om städning är en del av en årlig check-up, kan tandläkaren vill också ta röntgenbilder vid denna tid att göra vissa inga hål i tänderna är närvarande. Vanligtvis utför en tandhygienist flesta dentala rengöring. Tandläkaren skall normalt ta en sista titt och kanske göra en del svåra plackborttagning mot slutet av rengöring, samt utvärdera tandköttet för sjukdomar i tandköttet.

Man brukar inte kräver smärtstillande för en tand rengöring. Vissa patienter blir så nervös av tandläkare dock att de kan begära och få lustgas. Alternativt kan en patient ta ett lugnande medel ungefär en timme före utnämningen att hjälpa till med ångest. I fall av extrem ångest, vissa tandläkare presterar så kallade sovande tandläkare, där en patient kan medicinerad och i huvudsak sova genom ett förfarande.

tandhygienist i allmänhet sysselsätter flera verktyg under en tand rengöring. Ett verktyg är en tand polering som kan polera tänderna, och ta bort små bitar av plack. Polermaskiner har i allmänhet flera olika stora huvuden så städning kan förekomma i svåråtkomliga platser.

scalers ser lite ut som metall krokar och används för att avlägsna hårt plack, särskilt mellan tänderna. När tandläkaren använder scalers detta kan kännas obehagligt att smärtsamma beroende på en känslighet nivå och smärtgräns. Andra faktorer som kan avgöra smärta är lång tid sedan en sista städning och omfattningen av plack byggs upp.

Tandläkare kan också använda en apparat som skjuter in vatten i munnen, så att personen kan skölja ut plakett flera gånger under dentala rengöring. I vissa fall kan tandläkaren enbart använda munvatten för detta ändamål.

Man kan också förvänta sig en tandläkare och fråga om ett hem tandborstning och tandtråd verksamhet. Man kan höra en föreläsning under en tand städning om plaque bygga upp är dålig eller om regelbunden tandborstning och tandtråd är inte praktiseras. Om man regelbundet tar hand om tänderna hemma, och plaque bygga upp är betydande, kan detta tyda på att en mer frekvent rengöring.

En tand-rengöring ofta avslutas med råd om vård i hemmet av tänder och schemaläggning av utnämningar som behövs för att ta hand om fylla hålrum. Om man har en hektisk tandläkare, kan det vara klokt att planera för nästa rengöring i god tid, så man kan hålla regelbunden sex månader rengöring utnämningar.

Om man har ett hjärtfel, eller har genomgått en hjärtoperation, är det oerhört viktigt att låta tandläkare veta innan dagen för tandborstning. Personer med hjärtproblem eller hjärtfel löper stor risk att utveckla ett tillstånd som kallas bakteriell endokardit, som allvarligt kan påverka hjärtat. Den enda behandling som krävs innan en tand rengöring, om inte annat anges, är en dos av antibiotika en timme före rengöring. Om en tandläkare inte vet rätt dosering, bör då en kontakt med sin läkare. Vanligtvis tandläkare vet dosering, men om du är osäker kan man även kolla med American Heart Association, som listar alla riktlinjer för bakteriell endokardit förebyggande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.