Vad kan jag förvänta i tredje trimestern?

När du närmar tredje trimestern av graviditeten är du närmar sig slutet på denna märkliga resa. Det finns vissa nya symtom som uppstår under denna trimestern, och det kommer också att vissa förändringar i frekvensen av läkarbesök. Du kan definiera den tredje trimestern som månader sju till nio.

Även andra trimestern graviditet är vanligen kännetecknas av hög energi och en minskning av obehag, kan den tredje trimestern vara obekväm för många kvinnor på grund av det växande barnet. Under de här senaste tre månaderna, får barnet storlek öka med 4-6 pounds (1. 81 till 2,72 kg). Denna snabba förändring naturligtvis lägger större vikt vid moderns kropp.

Några saker som kommer att uppmärksammas på grund av det växande fostret är saker som att en ökning av halsbränna, eftersom barnets vikt sätter sig på magtarmkanalen. Kvinnor kan också ha lätt andnöd tills de senaste veckorna när barnet faller tillbaka ner i bäckenet. Ryggsmärtor är vanliga och frekvent urinering i första trimestern är tillbaka, med en del kvinnor upplever ansträngningsinkontinens när de skratta eller hosta. En annan förändring kan vara en ökning utseende hudbristningar på magen och brösten.

En del kvinnor i tredje trimestern har anfall av vätskeretention och få svullna fotleder och händer. Om detta blir betydande bör du tala med din läkare, men för de flesta kvinnor, dessa symptom i slutet av dagen och kan få hjälp genom att upphöja fötterna. Hemorrojder är också ganska vanliga i tredje trimestern och det kan bidra till att hålla fiberintaget hög så avföringar är mjukare och inte kräver en betydande ansträngning. Dricka mycket vatten är också viktigt.

Viktökning kan vara betydande under tredje trimestern, framför allt eftersom du kan förvänta dig en snabb viktuppgång av barnet. Bröst får också större, och det kan vara dags mot åttonde månaden eller så att börja söka efter sjuksköterskor bysthållare. Vissa har justerbar kopp storlekar som kan hjälpa dig att ta emot större bröst när mjölkproduktionen börjar.

Trötthet blir allt vanligare som den tredje trimestern kommer till en nära och dåligt humör kan återgå till. Det är normalt för de flesta kvinnor på allvar frågan om de kommer att vara tillräckliga föräldrar och känna sig orolig över den förestående födelsen av ett barn. Om du känner dig riktigt orolig eller om ett par har svårt att få fram, får besök en rådgivare hjälpa till att prata ut.

En av de stora förändringarna i den tredje trimestern är att du kommer att börja känna värkar som inte är sanna arbetskraft. Dessa kallas Braxton-Hicks kontraktioner och de kan börja ett par månader innan arbete. De kan vara skrämmande i början, men de är oftast mer besvärande än de är smärtsamma. Det kan kännas som om den gravida magen plötsligt har blivit styv. Dessa sammandragningar ingen har ställt mönster, men om de blir mycket smärtsamt, eller verkar vara frekvent, bör du kontakta din barnmorska.

En annan ändring i den sista trimestern är ofta läkarbesök. Under veckorna 32-36, kan du kontakta din läkare varannan vecka, och vissa kvinnor se läkare en gång i veckan. Från vecka 36 på när man tekniskt kan gå in på arbetsmarknaden när som helst, kommer du förmodligen se din läkare en gång i veckan. Om du ännu inte har förberett för att hämta hem ditt barn, plan för att få saker och ting som anordnas av vecka 36.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.