Vad är några Hälsofördelar kål?

Vitkål är en korsblommiga grönsaker i samband med grönkål, grönkål, broccoli och brysselkål. Härligt krispigt, kan den användas i många recept som coleslaw, eller det kan vara fyllda och bakat eller läggas till soppor och grytor. Incitament för att äta kål är verkligen betydande, inte bara för att det smakar bra, men eftersom det erbjuder många hälsofördelar.

En kopp kål (ca 150 gram) har endast 33 kalorier. Ändå är det packat med vitaminer och ger en utmärkt källa till kostfiber. Några av de hälsofördelar av kål är dess höga halter av vitamin C och K. Det är också en bra källa till många av B-vitamin, folat, vitamin A, och omega 3 fettsyror. Vitamin C ensam gör kål rik på antioxidanter som kan bidra till att skydda cellerna och levererar anti-aging fördelar.

Det finns andra dokumenterade fördelar med kål. Kan till exempel kål vara en bra mat när man hanterar magsår. Rödkål i synnerhet har visats i ett fåtal studier som har potential att minska risken för Alzheimers sjukdom. En viss typ av protein som kallas amyloid-beta kan skada hjärnans celler, och vissa celler i rödkål, som kallas antocyaniner kan agera för att förhindra denna skada.

Flera studier har utvärderat fördelarna med kål som en cancer förebyggande, och några av dessa är mycket uppmuntrande. Många av dessa studier inte bara se till att äta kål men andra korsblommiga grönsaker också. I forskning som gjorts i Nederländerna, minskad människor som åt korsblommiga grönsaker risk för colo-rektal cancer nästan till hälften. En annan studie i Texas utvärderat hur dessa grönsaker kan minska urinblåsan risken med nästan 30%.

Det finns en hel del publicerade artiklar som tyder på risk för lungcancer kan vara lägre för personer som äter kål eller korsblommiga grönsaker av andra typer. Även rökare kan kanske minska risken för lungcancer, men att äta kål inte bör ses som ett sätt att undvika cancer för rökare. Fördelar med kål för icke-rökare som exponeras för andra tobaksrök är för hög, och kan vara betydande sänkning risk för lungcancer på grund av exponering för rök.

En annan av de intressanta fördelarna med kål är dess potential att bidra till att minska incidensen av bröstcancer. Forskning om detta tyder på att unga flickor som äter 3-5 till portioner av kål per vecka kan vara mindre risk att utveckla bröstcancer som vuxna. Vuxna kvinnor får inte ge upp på att äta grönsaker heller, som regelbunden konsumtion av kål kan bidra till att ge fortsatt skydd mot bröstcancer.

Även om det finns många fördelar med kål, finns det ett fåtal personer som bör undvika det. Dess höga halter av vitamin K innebär att de som tar antikoagulantia som warfarin (Waran ®) bör inte konsumera kål. Detta kan påverka nivåerna av denna medicin. Dessutom kan de med låg sköldkörtelhormonnivåerna vill hoppa kål eftersom det kan störa sköldkörteln förmåga att producera sköldkörtelhormon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.