Vad är en dermatofibrosarkoma protuberans?

Vanligen kallas bara DFSP är dermatofibrosarkoma protuberans en typ av tumör som har flera av de egenskaper som förknippas med fibroblaster. I de flesta fall utvecklar denna tumör i huden, och har kapacitet att så småningom resa till lungorna, även om detta är en relativt sällsynt händelse. För det mesta, som handlar om en dermatofibrosarkoma protuberans tumör kräver kirurgiskt avlägsnande, eftersom andra metoder har ofta en mycket låg framgång.

Liksom många andra typer av tumörer, kommer en DFSP till stånd på grund av att cellerna att börja dela på snabbt, så småningom utvecklas till en onormal tillväxt. Detta beror på en sammanslagning av två specifika gener. De kollagen gen och trombocyter-derived growth factor-genen, äga rum. Den resulterande fusion genen tillverkar inte protein, som normalt skulle vara fallet. Istället ger det en tillväxtfaktor som sporrar den ovanliga tillväxt av tumören, trots att genen själv läser denna produktion som skapar protein. Först kan tumören verkar inget mer än en liten bula under huden. Med tiden kan en dermatofibrosarkoma protuberans att börja arbeta sig in i muskelvävnad, och eventuellt sprida sig till omgivande organ.

Prognosen för dermatofibrosarkoma protuberans, i synnerhet om de upptäcks tidigt, är relativt god. Det finns ibland ansträngningar för att använda kemoterapi att krympa tumören. Användning av imatinib, ett milt läkemedel som används vid olika former av kemoterapi, kan ibland ge lovande resultat. Det finns också en god chans att strålterapi kommer att vara anställd tillsammans med kemoterapi behandlingar.

Det är kirurgi ofta det bästa sättet att hantera en dermatofibrosarkoma protuberans. Borttagning av tumören gör det också möjligt att undersöka den omgivande vävnaden efter tecken på att tumören har börjat släppa celler till andra delar av kroppen. Lyckligtvis är detta förfarande relativt enkel och sällan handlar om mycket i vägen för komplikationer. Även när kirurgi utnyttjas, är det inte ovanligt att följa upp behandlingar av strålning eller cellgifter att äga rum, helt enkelt som en försiktighetsåtgärd.

Även om inte nödvändigtvis betraktas som den farligaste av alla typer av tumörer, är det viktigt att inse att en dermatofibrosarkoma protuberans är en allvarlig fråga. Tidig upptäckt gör en betydande inverkan på processen för behandling, liksom hur länge den återhämtningsperioden. Efter instruktioner av din läkare, både under arbetet med dermatofibrosarkoma protuberans behandling via strålning och kemoterapi, samt efter kirurgi, kommer att bidra till att minimera eventuella symtom eller obehag som kan förekomma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.