Hur var Penicillin upptäcktes och utvecklades?

Alexander Fleming, en skotsk bakteriolog i London, upptäckte penicillinet av misstag när han försökte att studera stafylokocker bakterier i 1928. Han sprang experiment med bakterierna i sitt laboratorium i London's St Mary's Hospital, och som ett laboratorium skålen med bakterier nära ett öppet fönster. Vid ankomsten till experiment, fann han att en del mögel blåses in genom det öppna fönstret på skålen, förorenar bakterierna.

Istället för att kasta bort sina bortskämda experiment, såg Fleming närmare på det under sitt mikroskop. Förvånande nog såg han inte bara mögel växer på stafylokocker bakterier, men en klar zon runt mögel. Penicillium mögel, föregångaren till penicillin, var lösa upp det dödliga stafylokocker bakterier.

Fleming var ursprungligen optimistisk om att penicillin skulle vara användbar som ett antibakteriellt medel, eftersom det var säkert för människokroppen, men ändå potent. Senare, 1931, ändrade sig och beslöt att penicillin inte sist i människor under den tid som krävs för att döda skadliga bakterier, och slutade studera den. I 1934 började han ytterligare några år av kliniska prövningar och försökt hitta någon annan att rena det.

Forskare vid Oxford University i England, bland annat Howard Florey, Ernst Chain och Norman Heatley experimenterade med Flemings upptäckt av penicillin. De bevisade att penicillin skulle vara både ofarlig och effektivt på möss, men som ännu inte har volymen av penicillin behövs för att behandla människor. Orvan Hess och John Krikelin var de första människor att använda penicillin för att framgångsrikt behandla en patient.

Penicillin räddat livet på många soldater under andra världskriget, men de levererar var mycket begränsad, och att medlet snabbt utsöndras från kroppen, så patienterna måste doseras ofta. Det var vanligt vid denna tidpunkt att spara urin från patienter som genomgår penicillin behandling så att penicillin kunde isoleras och återanvändas. En annan agent, probenecid , så småningom konstaterades att förlänga penicillin i kroppen.

Fleming, Florey och Chain tilldelades Nobelpriset i medicin 1945 för upptäckt och utveckling av penicillin. Florey var öppet oroad över möjligheten att en befolkningsexplosion som följer av förbättringar vård och sade att hans arbete med penicillin var mer av ett intressant vetenskapligt problem än ett sätt att hjälpa människor. Han medgav att det faktum att det kan hjälpa människor var en bra sak, men inte varför han var från början intresserad.

Andrew J. Moyer upptäckte senare hur man gör stora mängder penicillin, patent på processen och främjar kampen mot smittsamma sjukdomar. År 1987 blev han invald i National Uppfinnare Hall of Fame för sitt arbetet med att skapa penicillin i hög kvantitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.