Har sömnbrist leda till viktökning?

Vetenskapliga studier vid institutioner som University of Chicago har visat att det finns ett tydligt samband mellan sömnbrist och viktökning. Få lite sömn på regelbunden basis kan resultera i upp i vikt, särskilt för folk som inte har noga disciplinerad kost. Att ta reda på graden av sömn som är rätt för en individ kan vara en utmaning, men det är viktigt. Att få rätt mängd sömn kan ha andra fysiska och psykiska hälsa.

Sambandet dras mellan sömn och relationer vikt föreslog att fler studier måste göras. Flera observatörer noterade att under 1960-talet började amerikanerna sover mycket mindre än de hade tidigare. Samtidigt började övergripande medelmolekylvikter att klättra. Många saker kunde ha varit ansvarig för denna koppling, men bevis föreslog att sömnbrist kan vara en viktig faktor. Det tog noga studera i sömnen laboratorier för att avslöja att sömnbrist kan leda till viktökning.

Personer som sover mindre tycks generera mer ghrelin, ett hormon som stimulerar hunger. Forskningsämnen rapporterat en ökad längtan efter mat, speciellt fetter och livsmedel stärkelserika, efter simulerade sömnbrist. Försökspersonerna fick bara sova fyra timmar innan det erbjöds frukost i denna studie. Samtidigt minskade nivåer av leptin, ett hormon som berättar organisation är det mätta. Detta innebar att forskningen ämnen som inte bara var mer hungrig efter sömnbrist, men skulle också kunna äta mer.

Personer som fick sova i upp till 10 timmar hade normala nivåer av dessa hormoner i kroppen, tyder på att den förlängda perioden av sömn var nyttigt. Andra studier av sambandet mellan sömnbrist och viktökning har stöd för slutsatsen att personer som sover mindre är mer sannolikt att vara överviktig. Detta förklarar varför föräldrar kämpar med ett nytt barn, studenter balansera en svår arbetsbelastning, och natten skiftarbetare upplever ofta viktökning. Sömnbrist är också tros vara allmänt ohälsosamt, särskilt för personer som redan upplever stress.

Många människor upplever sömnbrist eftersom de inte budgeten sin tid väl, eller att de inte inser hur mycket sover de verkligen behöver. Fritidshus är en utmärkt tid att avgöra hur mycket sömn din kropp naturligt behov. Sov så mycket du vill i början av en semester, så att kroppen kan ta igen förlorad sömn. Efter de första dagarna kommer du att finna att din sömn normaliserar på omkring åtta timmar eller så en natt. Ta del av många timmars sömn behöver du känner dig utvilad, och försöka sova så mycket under ditt yrkesverksamma liv också. Även om det kan vara svårt i början, kommer den ökade sova positiv inverkan din arbetsförmåga, hälsa och lycka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.