Vilka olika typer av sömnstörningar?

medicinska termer, sömnstörningar en oegentlighet i mängden eller kvaliteten på sömnen som en person åstadkommer. Sömnstörningar är också bestående problem. De kan vara fysiologiska problem som orsakar lidande psykisk ohälsa. Sömnstörningar har förmågan att störa den sjuke förmåga att klara av vardagslivet, vilket påverkar både deras arbete och deras sociala liv.

Det finns cirka 70 olika typer av medicinskt erkända sömnstörningar. De sjukdomar brukar kategoriseras utifrån deras sak. Det finns två huvudsakliga områden av oordning, parasomnias och dyssomnias .

Två vanliga sömnstörningar under parasomnias kategori mardröm störningar och sova terror sjukdomar. Nightmare sjukdomar är ganska vanligt hos barn och kan påverka upp till 50% av barnen. Den lidande gång på gång vaknat ur sin sömn i ett fullt medvetet tillstånd. Den lidande minns oftast mardröm, vilket gör honom eller henne tveksamma till att somna om. Mardrömmar hos barn och vuxna är oftast utlöses av stress.

Sleep skräck kan vara så svår att den drabbade vaknar gråtande och skakar. Desorientering och förvirring kan också uppstå när den sjuke vaknar. Den lidande brukar inte komma ihåg drömmen och kommer sannolikt att somna igen omedelbart. När han eller hon vaknar, får den sjuke inte heller kunna komma ihåg händelsen.

En annan parasomniac villkor är sömnen. Som går i sömnen, flyttar den drabbade fritt omkring. Han eller hon kan till och med äta mat, prata med folk, och på toaletten.

Om en sömngångare vaknar han eller hon kommer att bli mycket förvirrade och har inget minne av händelsen. Omkring 30% av barnen har sleepwalked och beteende brukar visas runt sju års ålder till 12 år gamla. Det är en mycket sällsynt hos vuxna, om det inträffade när de var barn.

Dyssomniac sömnstörningar är vanligare. Dessa inkluderar insomnias, som påverkar cirka 35% av amerikanerna. Sömnlöshet är en oförmåga att somna eller att fortsätta sova. Det kan vara händelser i den lidande liv som leder fram till sömnlöshet. Oro och frustration över sin oförmåga att få sova kan också vara en faktor.

Hpynic idioter kan också orsaka sömnlöshet. Kramper eller ryckiga ben kan orsaka den sjuke att upprepade gånger väcka under natten. Hypnic idioter eller restless legs syndrome (RLS) kan lindra när den sjuke är mindre spänd, oftast tidigt på morgonen.

Andningsproblem är en vanlig orsak till många sömnstörningar. Känt som sömnapné, kan dessa sömnstörningar orsakas av blockeringar i luftvägarna. Drabbade kan väcka kippar efter luft många gånger under natten. De kan också hålla andra människor vakna på grund av sin snarkning.

Det finns många olika behandlingar som är tillgängliga för många olika sömnstörningar. Om sjukdomen varar över en månad, anses det ett medicinskt problem. En läkare bör konsulteras antingen att ordna medicinering eller att hänvisa den sjuke till en specialist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.