Vilka olika typer av konstgjorda tänder?

Det är ett sorgligt faktum åldrande som så småningom, tänder börjar falla ur eller får problem att de måste extraheras. Redan innan ålderdomen sätter i, skada eller tuggummi sjukdom kan orsaka en handfull tänder måste tas bort. När detta händer finns det ett antal olika alternativ man kan ta. Konstgjorda tänder har utvecklats snabbt, till en punkt där de i många fall är omöjlig att skilja från riktiga tänder.

historia konstgjorda tänder är extremt långa, med människor som har gjort falska ersättning för förlorade tänder, åtminstone sedan 7. talet f. Kr. , när etruskerna skapat proteser på tänder från döda människor och djur. Denna typ av proteser, om än i något sjuklig, var faktiskt mycket populär långt in på 19. Århundradet. Även om dessa tänder, eftersom de inte längre var i livet, gjorde försämras snabbt, de var också lätt att göra och ganska billigt, så fortfarande var tillgänglig även efter andra alternativ blev tillgängliga.

Konstgjorda tänder är viktiga redan innan hela mun är tom av tänder, och även om nog tänder kvar att äta, helt enkelt därför med stora tomma utrymmen på andra tänder kan glida eller falla i på varandra. Av denna anledning har ett enda byte konstgjorda tänder blivit en viktig del av modern tandvård, och det är sällsynt i modern tid att se någon med adekvat tandvård täckning som har en stor lucka i deras tänder. Det finns tre klasser som konstgjorda tänder kan delas in i: proteser, broar och implantat. Tidiga konstgjorda tänder var alla tandproteser sorten, medan både broar och implantat är modernare uppfinningar.

Proteser är i huvudsak konstgjorda tänder som är kopplade till någon sorts bas, vanligtvis antingen av metall eller plast. Proteser kan antingen vara tillfällig, partiell eller fullständig. Temporära proteser används när tänder först tas bort, medan käken fortfarande är healing, som ett steg på helproteser. Partiell protes används när ett par tänder saknas, och de är vanligen fästade via metall krokar till den naturliga tänder som gränsar till öppningen. Helproteser används när alla tänder, antingen i övre eller nedre raden i munnen är borta, och sitter fast på taket i munnen med saliv i fråga om övre tandproteser eller hållas på plats av musklerna i munnen och tunga när det gäller lägre tandproteser.

Proteser kräver en hel del underhåll och många som tycker att det var svårt att anpassa sig till. När munnen musklerna försvagas med åldern, kan det vara svårt att hålla dem på plats, och en del människor är beroende av lim för att bistå i detta. Proteser måste också tas bort på natten, och rengöras regelbundet, för att säkerställa korrekt oral hälsa. De kan också orsaka ömhet, och kan avgaser musklerna i munnen och tungan, BINDNING tal tills kroppen anpassar sig.

Broar är en betydligt mindre drastisk typ av konstgjorda tänder, som kan användas när endast en tand eller två saknas i munnen. Dessa är konstgjorda tänder som är direkt knutna till intilliggande tänderna, oftast med hjälp av kronor på dessa tänder. Broar vanligtvis av metall eller porslin, och eftersom de är cementerad på plats, kan de inte tas bort.

Implantat är ännu mer permanent än broar, och på många sätt undersöks som det ultimata i konstgjorda tänder. En metall staven sätts in i käkbenet, och stav har en konstgjord tand direkt, utan behov av en protes tallrik eller kronor. Implantat kan vara tio till tjugo år, och erbjuder en säker anslutning för proteser och broar som inte kan uppnås på annat sätt. Trots en ganska invasiva kirurgiska ingrepp, eftersom tekniken går framåt implantat blir allt mer populärt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.