Vilka olika typer av diagnostiska test?

ett diagnostiskt test kan göras för att upptäcka och diagnostisera hälsoproblem. Dessa test kan vara användbart för att hitta sjukdomar och spåra deras utveckling. Det finns många typer av diagnostiska tester. CT, PET-skanning, MRI, ultraljud och blodprover är några av de olika typerna.

En datortomografi (CT) scan är en diagnostisk avbildning verktyg. De skapar tvärsnitt bilder av kroppen med hjälp av datorn och röntgenteknik. Läkare oftast kan utvärdera alla större delar av kroppen för avvikelser med testet. Det kan användas för att diagnostisera cancer, hitta tecken på hjärtsjukdom, lokalisera blodproppar och inre blödningar, och att identifiera många andra hälsofrågor.

Specialiserade röntgenstrålar normalt vidtas för att producera datortomografi bilder. Detta diagnostiskt test kan skanna av kroppen från flera olika vinklar. Kontrast färgämnet får användas för att ge bättre bildåtergivning. Detta test tydligt kan visa organ, ben och inre strukturer såsom körtlar, blodkärl och lymfkörtlar.

En annan typ av diagnostiskt test är ett positronemissionstomografi (PET) scan. En PET-undersökning är en medicinsk bildbehandling test. Det kan användas för att visa hur väl organ fungerar inuti kroppen. Skanningen kan användas för att upptäcka skillnader i kemiska och metabolisk aktivitet. Livsviktiga kroppsfunktioner som syre användning, blodflöde och glukosmetabolism kan mätas med denna typ av skanning.

PET-skanning kan hjälpa läkarna att göra mer korrekta diagnoser. Vanligen upptäcks hälsoproblem omfattar sjukdomar i hjärnan, centrala nervsystemet problem, hjärtproblem och cancer. Detta scan skulle kunna användas för att planera en behandlingskur. Dessutom kan den användas för att avsluta effektiviteten av nuvarande behandling planer.

Magnetisk resonanstomografi () MRT också kan användas i diagnostik. Datorbilder av interna strukturer såsom ben, kan organ, muskler och nerver framställas med hjälp av elektromagnetiska radiovågor. Detta test oftast kan utföras på någon del av kroppen. Detaljerade bilder av organ samt mjuka vävnader kan tillverkas av denna bildteknik.

högfrekventa ljudvågor används för att visa inre organ och bilder på ett ultraljud under en MRI. Vissa organ ense om denna typ av diagnostiskt test omfattar lever, njurar, hjärta och andra viktiga organ. Det kan också användas under graviditet för att undersöka ett foster. Ett ultraljud kan också kallas ett sonogram.

Om en person har haft hjärtproblem, kan deras läkare rekommendera att de har ett elektrokardiogram (EKG eller EKG). Ett EKG är vanligen används för att diagnostisera bakomliggande hjärta frågor. Detta test mäter elektrisk aktivitet i hjärtat. Ekokardiogram kan också användas för att undersöka hjärtat avvikelser. En grafisk översikt över hjärtat rörelse är producerad av detta test, inklusive bilder av hjärtat kammare och ventiler.

Blodprover kan också användas som ett diagnostiskt verktyg. Ett urval av blod sugs ut för laboratorieanalys för denna provning. Sjukdomar, organfunktion, och medicinering effektivitet vanligen kan analyseras. Blodprover vanligen används för att fastställa en rad olika hälsofrågor.

En patientens läkare i allmänhet kommer att bestämma den bästa typ av diagnostiskt test för dem. Tester vanligtvis utförs på individuell basis. Vissa människor kan bli tvungen att genomgå fler än ett prov på ett korrekt diagnos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.