Vilka olika typer av bröst klumpar?

Bröst klumpar orsakas av infektioner, skador, utväxter eller cancer. Bröst klumpar bildas under huden och kan vara godartade eller elakartade. De kan också vara tillfälliga och försvinner med huskurer eller kan vara mer permanent och kräver medicinering eller kirurgi för att korrigera.

De vanligaste infektion som orsakar bröst klumpar är mastit. Detta uppstår när ammande mödrar utveckla en spricka eller skära på vårtgården. Bakterier kommer in i såret och orsakar en svår, smärtsam klump till formen. Detta kan leda till en abscess där pus fyller såret eller cellulit där hela området blir rött och infekterat.

En annan infektion som orsakar bröst klumpar är bröstvårtan piercing. Om de verktyg som används för att genomborra inte är sterila kan bakterier komma in i genomborrat webbplatsen. Infektion kan också uppstå om nytagna bröstvårtan inte hålls ren tills det läker. Behandling för båda typerna av infektioner omfattar vanligtvis varma kompresser och massage för att det smittade området. Om brösten är fortfarande infekterad eller om dränering sker, antibiotika vanligen ordineras.

Skador på bröstet kan också orsaka klumpar. Detta kan bero på att ett fordon olycka eller ett slag mot bröstet och kan framkallas av att blodkärlen i bröstet spricka. Den resulterande hematom bör behandlas med kalla kompresser för att minska svullnad.

Påväxt är en annan källa av bröst klumpar. Det finns fibrocystiska bröst, som orsakar bröst att ha flera små klumpar och tros vara en följd av hormonella förändringar. Ett mammogram utförs vanligtvis så att läkaren kommer att ha en utgångspunkt för att spåra framtida bröst klumpar, men ingen behandling är nödvändig om inte ytterligare problem uppstår.

bröst cystor är benigna bröst klumpar fyllda med vätska och kan anbud till touch. Ett bröst egen examen kan hitta dessa bitar men de kommer inte känna sig hård eller fast. Cystorna kan ändra storlek på grund av hormon svängningar under menstruationscykeln och normalt inte tas bort.

Fibroadenomas är en annan godartad bröst klump. Men dessa är solid, utväxter som kan växa snabbt. Eftersom ett mammogram kanske inte kan avgöra om tillväxten är cancerceller, ofta fibroadenomas tas bort och skickas till ett laboratorium för utvärdering.

Den allvarligaste typen av bröst klumpar är sådana som orsakas av bröstcancer . Denna typ av bröstcancer kan ha ingen smärta men symtomen ofta omfattar flytningar från bröstvårtan och inflammation runt bröst. Diagnos kräver vanligtvis ett bröst biopsi och behandling kan innehålla cytostatika, strålning eller operation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.