Vilka olika sätt att ta medicin?

Det finns många olika sätt att ta medicinen, även om de flesta kanske känner till några av dessa. Det är vanligt att svälja ett piller eller ta flytande mediciner, men att ta medicin oralt är inte alltid praktiskt eller det bästa sättet att administrera ett läkemedel. För detta ändamål har medicinska forskare utvecklat en hel del metoder för att ta medicin för att tjäna en rad olika syften.

För många över disk medicin, det är vanligast att ta medicinen oralt. Oral medicin kan komma i olika former inklusive olika typer av piller och vätskor. Nya metoder som tas oralt, men är inte sväljas hela är olika smälta i munnen medicin, som kan absorbera i munnen vävnader och inte behandlas genom magen. Ibland läkemedel kommer att arbeta snabbare och bli mer effektiva om de inte behöver gå genom tarmen först.

Ibland kan en gemensam medicin folk skulle ta oralt behov av en annorlunda leveranssystem. Kräkningar med feber till exempel, kan innebära en person inte kan hålla en feber reducering ner eller behov mot kräkningar medicinering. Många mediciner tas analt, via ett stolpiller. Även om många människor inte bryr sig för stolpiller medicinering, kan det vara ett bra alternativ när oral medicin inte kan tolereras.

Ett antal lotioner och krämer finns som kallas aktuella. Dessa är vanligen tillämpas direkt på det område som behöver medicinen. Till exempel vissa steroider och andra anti-kliar läkemedel är opraktiska om tas oralt och måste appliceras direkt på det område som ska behandlas. Även ibland hudåkommor kräver tablettbehandling, i många fall utvärtes behandlingar räcker för att lösa skick.

Ett annat sätt att ta läkemedel är genom en transdermal. Detta kallas för en transdermal metod. Ett självhäftande plåster med olika läkemedel absorberas direkt genom huden. Vissa former av transdermalt medicin smärta läkemedel, nikotin för dem att sluta röka, och familjeplanering.

Vissa personer tar läkemedel genom inandning. Vanliga inhalerad medicin omfatta dem som behandling av astma. En del utveckling på området genom att forskare kan göra andra läkemedel som finns vid inandning, inklusive insulin som används för att behandla diabetes. Även om många av dessa meds inandning genom munnen, alla andra är det in genom näsan. Många allergi mediciner finns som tas nasalt, och det är få nässpray för att behandla saker som dålig BESVIKELSE av mjölk i mödrar till spädbarn.

En av de vanligaste och snabbaste sätt att ta medicin kräver vanligen en läkare eller sköterska om hjälp. Medicinering kan levereras intravenöst (IV) eller genom infusion. IV droger går direkt in i blodet, vilket kan göra dem arbeta snabbt och vara som mest effektiv. Injektioner eller bilder är ett annat sätt att ta medicin och dessa kan injiceras i muskler, under huden, direkt i benmärgen eller i blodet.

De olika leveranssystem för läkemedel kan det lättare för människor att ta medicin i en form som tolereras väl. Oavsett vilken metod som används för att ta medicin, läkare ordinerat eller de instruktioner för OTC-medicin bör följas noga. När osäker på hur du ska ta medicin genom de olika leveranssätt, få ett klargörande från en läkare eller apotekspersonal innan du använder dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.