Vilka är symtomen på galna ko-sjukan?

symptom på galna ko-sjukan måste klargöras eftersom det finns olika typer av denna sjukdom som inte är kopplade alls för människor att äta infekterat nötkött. Detta tillstånd kan kallas Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (CJD). När det finns kanske ett svagt samband mellan galna ko och människa äter smittade kor, är det tillstånd som kallas vCJD eller en variant av Creutzfeldt-Jakobs. En anledning till denna skillnad är viktigt eftersom det kan lätt ändra uttryck för ordning av symptom, och det bör noteras att vCJD är fortfarande mycket sällsynt, i många delar av världen. Mest utsatta är de som har haft upprepad exponering för infekterat nötkött, eller som har fått transplantat, tagit läkemedel som kan ha är bland annat vissa material från nötkreatur.

Det finns ett antal symtom av galna kosjukan, eftersom det fortsätter på den ytterst dödliga väg. Tidiga symtom särskilt med vCJD är ofta psykiatrisk natur. De kan inkludera allvarliga förändringar i humöret, som utveckling av ångest och depression. De med CJD är oftast mer benägna att utveckla demens tidigt, men detta kan vara en av de senare symtomen på riktigt gjort ko-sjukan eller vCJD. vCJD kanske sista i denna tidiga deprimerad eller orolig stat (eller en pendling mellan de båda staterna) i upp till ett år innan minnesförlust, koncentration misslyckande, och nedsatt kognitiv funktion börjar dyka upp.

Andra symptom på galna ko-sjukan, oavsett variant, inkludera sömnlöshet för vissa människor, som kan bränsle depression och ångest. Muskelkoordination försämras, och det kan vara särskilt noteras att visionen blir suddiga med tiden. Tyvärr sjukdomen blir bara svårare med sin progression. Den mentala tillstånd förvärras, leder människor till krävs fullständig vård.

Andra delar av kroppen börjar misslyckas också, bland annat hjärtat. Skador på hjärnan blir så stora att till slut inte kan göra mycket för att upprätthålla kroppen och koma är trolig. Andningssystemet inte vanligtvis på denna punkt, och döden är ofta lunginflammation eller andra lung-och bronkial infektioner. Den stadiga marsch av dessa förödande symptom på galna ko-sjukan tar i genomsnitt sju år, och är oerhört svårt för den som förlorar funktion och för den personens familj genomgå.

Det finns idag ingen bot för vCJD eller CJD, men det är fortfarande hopp om att skapa ett. I bästa fall kan vårdpersonal hjälpa en familj att hitta det stöd de behöver vård för någon som kommer att ställas inför en förödande sjukdom och slutligen döden. Fortsatt forskning inom området är det bästa hoppet för att på sikt finna behandling av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Den som misstänker att de har symptom på galna ko-sjukan, antingen sant vCJD eller CJD bör uppsöka läkare, för även om ingen bot finns, kan mycket göras för att främja en patientens tillstånd, och det finns alltid hopp om medicinsk upptäckt som kan vända den sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.