Vilka är de olika typerna av lungsäcken sjukdom?

lungorna är ett känsligt organ som kontrollerar intaget av syre i kroppen. Inne i lungorna och i hela brösthålan, en membranös foder kallas lungsäcken hjälper till att skydda denna vitala organ från skador. Pleural sjukdom kan ta sig många former och kan vara lätt att behandla eller potentiellt dödlig. Förstå riskerna och tecken på olika typer av pleura sjukdom kan hjälpa människor att bedöma deras risknivå och vara beredda att agera snabbt i händelse av en nödsituation eller utvecklar sjukdom.

Utgjutning i lungsäcken är en av de vanligaste tecknen på pleural sjukdom. Detta tillstånd uppstår när vätska, såsom blod eller andra kroppsliga vätskor, börjar fylla lungorna. Pleurautgjutning kan snabbt orsaka andnings problem samt domningar eller tillfällig förlamning på den drabbade sidan av kroppen. Medan anledning till oro i sig är pleurautgjutning typiskt symptom på ett annat tillstånd.

Det finns två typer av pleurautgjutning. Sårsekret utgjutning uppstår som en följd av en närstående pleura sjukdom, t. ex. en bakterie eller virusinfektion, cancer, eller asbestos. Transudative utgjutningar tenderar att orsakas av ett systematiskt fel som påverkar lungorna, ofta ett hjärtproblem. Medfödda hjärtsvikt eller lever fel såsom cirros är vanliga orsaker till transudate pleurautgjutning.

En infektion i lungorna kan leda till en pleural sjukdom som kallas pleurit . Orsakas av lunginflammation, virus-och svampinfektioner och andra former av lungsjukdomar, är pleurit resultatet av en inflammation i membranös vävnad som orsakar smärta när man andas. Patienter med pleurit behandlas ofta med anti-inflammatoriska läkemedel samt läkemedel för att behandla den underliggande orsaken eller infektion.

Vissa lungcancer angrepp främst lungsäcken, och klassificeras ofta som en pleural sjukdom. Spädbarn och barn ibland drabbas av elakartad tumör kallas pleuropulmonary blastoma. Denna nyupptäckta cancer ofta presenterar som konsekvent hosta och andningsproblem. Vuxna är mer vanligen är föremål för andra former av cancer-relaterade pleura sjukdomar såsom malignt mesoteliom. Dessa tumörer är ofta förknippade med exponering för asbest, och ibland är behandlingsbar med hjälp av kirurgi, strålning och kemoterapi.

lungsäcken sjukdom i alla former är potentiellt farliga och ofta smärtsam. De flesta villkor karakteriseras av bröstsmärtor vid andning, samt andfåddhet eller ofta hosta. En person får några av dessa symtom kan vara bra att uppsöka läkare så snart som möjligt. Eftersom många former av pleura sjukdom orsakas av obehandlade infektioner och sjukdomar är det av intresse för patienten att hantera även mindre sjukdomar snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.