Vilka är de olika typerna av axelskada?

axeln är en mycket komplicerad del av kroppen som hålls samman av ben, muskler och senor. När en person råkar ut för en axelskada någon del av bogen, kan det vara mycket smärtsamt. Det finns olika typer av skuldra skador som ofta orsakas av skada, stam eller monotona rörelser.

En vanlig axelskada är en rotatorkuffen stam, som är en skada eller inflammation i en av de viktigaste senor i axeln. Rotatorkuffen skador kan bli följden av bursit, tendinit, eller belastning genom att upprepa en overhead lyft rörelse. Denna typ av axelskada kan även ske från en minskning med skador på axeln och från dålig hållning. Om den lämnas obehandlad, en rotatorkuffen stam kan resultera i en hel rotatorkuffen tår.

En annan typ av axelskada är en ur led axel som uppstår från svår att dra eller skjuta som rubbar axeln på sin plats. När en axel blir ur led, pops axeln ur uttaget. Med vissa förskjutningar går axeln på plats igen utan hjälp, men i andra fall en läkare har att tvinga axeln tillbaka i uttaget. När en person har råkat ut för en ur led axeln, kan axeln vara känsliga för framtida förskjutningar.

impingement syndrom är en typ av axelskada som orsakas av friktion mellan skulderbladen och rotatorkuff. Friktionen är oftast resultatet av inflammation i en sena eller muskel som gör skulderbladen och rotatorkuff klämma ihop. Bursit i axeln kan även skapa svullnad som leder till impingement syndrom. Impingement syndrom kommer så småningom att slita axeln muskeln om inflammationen inte går över.

Om en axel upprätthåller en skada från en kollision eller aggressiv skakningar, kan axeln benfraktur. Dessa skuldra skador är ofta i trafikolycka offer eller personer som har fallit. En axel fraktur kan vara en fullständig eller partiell fraktur och involvera nyckelben, axel eller bröstkorg.

De äldre har ofta axeln skador som orsakas av degenerativa sjukdomar som artrit eller osteoporos. Människor som har dessa tillstånd utvecklas ofta skuldra stam, benskörhet och inlåning kalcium. Äldre människor löper också risk för skuldror grund av deras ålder och andra medicinska tillstånd som kan få dem att falla och skada sig.

För att diagnostisera skuldror, kommer den person som måste genomgå röntgen och eventuellt andra diagnostiska undersökningar. Beroende på vilken typ av skada, kommer ortopeden rekommendera smärtstillande, axlar stabilisator och sjukgymnastik. Svår skuldra skador som orsakar kronisk smärta eller inte läker kan kräva steroid injektioner och kirurgiska skuldra reparation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.